AUF-kamp mot forgubbing

AUF vil ha inn flere ungdomskandidater på Stortinget etter valget i 2005. Nå krever de at eldre partikolleger viker for yngre krefter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Vi er lei av å stå på usikre plasser som ungdomsalibier uten å komme inn på Stortinget, sier AUF-leder Gry Larsen, som nå maner til kamp mot forgubbing av Arbeiderpartiets stortingsgruppe.

-  Hvert fylke skal ha én ungdomskandidat. Å få inn unge krefter er helt avgjørende for å vinne valget, sier Larsen. Hun forventer at partiledelsen sender et klart signal til nominasjonskomiteene i partiet om å prioritere de unge politikerne.

Bedre kvalitet

Arbeiderpartiet har i dag 43 mandater på Stortinget. Ingen av dem er under 30.

-  Dette er et demokratisk problem, mener Gry Larsen.

-  Vi er ikke representative i forhold til befolkningen så lenge ikke alle aldersgruppene er representert. I dag er 60 prosent av Ap-gruppa mellom 50 og 60 år. Å få inn flere unge vil være et kvalitetsløft, mener Larsen.

13 prosent av Ap-politikerne med stortingsplass er mellom 30 og 40 år. De resterende er fra 40 og oppover, ifølge AUF.

-  Det er ikke det at pensjonistene ikke skal sitte på Stortinget, de er jo underrepresentert de også, sier Larsen.

-  Å få inn flere unge handler ikke om rettferdighet, men om å ville det beste for partiet.

Naturlig avgang

I 1993 fikk Arbeiderpartiet ti stortingsrepresentanter som var 30 år eller yngre. Flere av disse har en egen stol i stortingssalen i dag.

-  Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, Sylvia Brustad, Gunn Karin Gjul, Rolf Terje Klungland, Karita Bekkemellem Orheim og Trond Giske var alle AUF-ere da de kom inn på Stortinget. Nå forventer vi at de ikke bare drar inn stigen etter seg, men støtter oss, sier Larsen.

Hvem som eventuelt bør vike for de unge kandidatene, vil ikke AUF-lederen avsløre. Men flere stortingspolitikere fra Arbeiderpartiet har sagt at de ikke stiller til gjenvalg.

Etter det Dagbladet har grunn til å tro, vil minst ti kandidater avstå fra å stille ved neste valgperiode.

-  Vi har selvsagt ambisjoner om å få flere plasser, men ungdomskandidatene skal ikke være avhengig av et godt valgresultat. De skal inn på sikre plasser. Partiledelsen har sagt de ønsker unge folk. Nå forventer vi støtte, sier Larsen.

GÅR FOR STORTINGSPLASS: AUF ønsker å få inn 19 ungdomskandidater på Stortinget. Her er 12 av de 19 fylkeskandidatene som er klare: Foran fra v.: Espen T. Hansen (21) fra Rogaland, Kristina Hetta (21) fra Finnmark og Tor Erik Forsberg (24) fra Østfold. Andre rekke fra v.: Gorm Kjernli (22) fra Akershus, Ken Roger Bratteng (19) fra Vestfold, Eskil Pedersen (20) fra Telemark, Marianne Marthinsen (23) fra Oslo. Bakerst fra v.: Erling Vestre (21) fra Møre og Romsdal, Gry Larsen, leder AUF, Dag Ole Teigen (22) fra Hordaland, Tord Dale (26) fra Sogn og Fjordane og Kunt Gravrok (19) fra Sør-Trøndelag.