AUF koblet moskéangrepet til Høyre og Frp

Noen reagerte med applaus da AUF-eren koblet moskeangrepet i Bærum med at Høyre og Frp har sittet seks år i regjering. - Veldig sårende, sier Unge Høyres deltaker i skoledebatten.

TEMPERATUR: Noen reagerte med applaus da AUF-eren koblet moskeangrepet i Bærum med at Høyre og Frp har sittet seks år i regjering. - Veldig sårende, sier Unge Høyres deltaker i skoledebatten. Video: privat Vis mer

Tonen kan være både ledig og røff når ungdomspartiene i disse dager møtes til skoledebatter landet rundt. Men på Stovner videregående skole i Oslo denne uka gikk AUF langt over streken, ifølge Unge Høyre representant i panelet, Hassan Nawaz.

Han reagerer på at AUF-politiker Fawzi Warsame sa dette i åpningsinnlegget:

«For to uker siden ble våre brødre og søstre forsøkt drept på en moske i Bærum. Det kan virke som et tilfeldig angrep. Det var det ikke. Dette er det som skjer, etter seks år med Høyre og Frp som hver dag snakker om snikislamisering av Norge.»

KRITISK: Første nestleder Hassan Nawaz i Oslo Unge Høyre ble såret i skoledebatt med AUF.
KRITISK: Første nestleder Hassan Nawaz i Oslo Unge Høyre ble såret i skoledebatt med AUF. Vis mer

Videre kritiserte Warsame uttalelser fra regjeringshold om at «vi må ha en krig mot islam,» og han gikk i rette med det han omtaler som millionstøtte til «rasistiske organisasjoner».

- Ble stum

- Jeg reagerer på at han mener vi snakker om snikislamisering hver dag og at han kobler dette til terrorangrepet. Det sårer meg veldig. Der og da ble jeg stum. I en sånn debatt må vi stå sammen, og holde oss for gode til å komme med slike karakteristikker. Jeg er selv muslim, og dette er ikke bra for debattklimaet, sier Nawaz til Dagbladet.

- Men blant andre Frp-leder og finansminister Siv Jensen har advart mot snikislamisering, og holdt fast på det også etter moskeangrepet?

- Det sies ikke hver dag. Og Warsame framstiller det som om Frp snakker om snikislamisering hver dag, og at terrorangrepet skjedde på grunn av oss. Det er sårende, og det gjorde hele debatten vanskelig for meg, for jeg kom meg ikke helt over den uttalelsen, sier Nawaz.

- Satte ord på det

Fawzi Warsame sier til Dagbladet at han står bak det han sa.

- Jeg tok opp dette som tema fordi vi vet at dette er noe skoleelever er opptatt av. Mange kjenner på hatet, på T-banen, i sentrum og ellers i hverdagen. Jeg satte ord på det mange sier at de kjenner veldig sterkt på, sier Warsame.

- Nawaz sier han ble veldig såret. Hva tenker du om det?

- Jeg beklager at jeg har såret noen. Men jeg mener seriøst at dette er noe samfunnsdebatten trenger. Berøringsangsten må vekk. Det er feigt å ikke ville ta i et så vanskelig, viktig og aktuelt tema.

- Nawaz reagerer opplever ditt utsagn som at du gir Høyre og Frp et direkte ansvar for moskeangrepet. Gjør du det?

- Det er ingen andre enn han som utførte angrepet, som har ansvaret for det. Men når Unge Høyre møter i skoledebatt og mener at bensinpris og bompenger er det viktigste, samtidig som vi vet at hatkriminalitet og hatprat er et tema veldig mange er opptatt av. Da er det et tema jeg vil ta opp, sier Warsame.

- Kan du utdype?

- Jeg mener ikke at de som sitter i regjering på noen som helst måte har ansvar for selve angrepet. Men det har noe å si hva de sier og hvordan dette påvirker samfunnsdebatten. Og når man sitter i regjering, har man et ansvar for hva statsråder sier, selv om de ikke er fra samme parti.

- Uakseptabelt

Hassan Nawaz er første nestleder i Oslo Unge Høyre og en av ungdomskandidatene for Høyre til bystyrevalget i Oslo 9. september.

- Hva syns du om begrepet snikislamisering?

- AUF burde ha en mer saklig tone, men kommer med løgn. De svartmaler, og legger skylda på regjeringen for terrorangrepet.

- Men begrepet, hva syns du om det?

- Det er ikke noe godt ord. Det er en uakseptabel måte å snakke på. Jeg tar sterkt avstand fra det.

Høstet applaus

AUF-er Warsame står også på bystyrelista for sitt moderparti, Arbeiderpartiet, til høstens lokalvalg i Oslo. Han får støtte fra lederen i Oslo AUF, Mansoor Hussain.

- Jeg syns det er feigt reagert av Unge Høyre. Warsame tar opp noe veldig mange med minoritetsbakgrunn kjenner seg igjen i. Han peker på at regjeringen støtter Human Rights Service som er en nettside som spyr ut hat, han går i rette med en minister som sier vi må ha en kamp mot islam og en tidligere partileder som sier at ikke alle muslimer er terrorister, men alle terrorister er muslimer. Dette må vi kunne ta opp til debatt, sier Hussain til Dagbladet.

- Hva tenker du om reaksjonen?

- Han fikk også en del applaus, og det handler om at folk kjenner seg igjen i beskrivelsen av å bli mistenkeliggjort bare fordi man har en annen hudfarge. Det er utrolig kjipt, ja helt jævlig, for å være ærlig.

- Unge Høyres paneldeltaker ble såret, satt ut og fikk ødelagt debatten. Ble tonen for skarp?

- Det er en ubehagelig debatt. Men det er en realitet. Vi har en statsminister som sier hun ikke ville brukt de ordene. Manglende klarhet gjør at meninger som ikke var greit tidligere, er blitt helt greit nå. Da må man også forvente å bli avkrevd svar i en skoledebatt.

- Ikke samlende

Unge Høyres fungerende leder Daniel Skjevik-Aasberg sier han er skuffet over koblingen som ble gjort i skoledebatten på Stovner.

- Vi har alle et ansvar for hvordan vi ordlegger oss. Jeg mener en bør være veldig forsiktig om man beskylder to partier for å være ansvarlige for et terrorangrep. Jeg opplever at AUF sentralt tenker at vi står sammen mot ekstremisme, terror og hat, men denne type uttalelser er ikke veldig samlende, sier han.

- Argumentasjonen går vel på begrepsbruk og hvordan det påvirker holdninger som igjen påvirker handlinger - mer enn en påstand om direkte kobling. Så hva tenker du om begrepet snikislamisering?

- Jeg har ingen problem med å ta et oppgjør med snikislamisering som begrep, det er uakseptabel språkbruk og representanter fra regjeringen burde ikke si det. Dette er Unge Høyre veldig tydelige på.

Problem for ferske

Nawaz hevder at det ikke er første gang han har blitt møtt med det han opplever som usaklige angrep fra AUF i skoledebatter.

- Jeg har fått liknende uttalelser slengt mot meg tidligere også. Det er et problem, særlig om det sitter helt ferske debattanter i panelet. Det er nemlig ikke særlig motiverende.

- Tok du det opp med Fawzi Warsame i etterkant?

- Nei, jeg måtte ta meg en pause. Jeg skulle ønske jeg kunne gjort det, men ble litt satt ut.

- Dette var ikke noe angrep på ham som person, men det handler om hva medlemmer av regjeringen hans snakker om, og hvordan det påvirker både debatten og holdninger som igjen fører til at mange barn og unge opplever seg selv som en byrde for samfunnet, svarer Warsame.