Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

AUF-lederen går imot Nomes narkoutspill

Mens Petter Nome snakker varmt for narkotikalegalisering, dør ungdom av heroin. AUF-leder Anniken Huitfeldt er ikke nådig overfor Petter Nomes utspill: - Han snakker som en typisk 68-er; fra de ressurssterke, intellektuelles ståsted.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Huitfeldt reagerer kraftig på tv-journalist Petter Nomes forslag om å legalisere narkotika.

- Jeg hadde ikke ventet å høre slike argumenter fra en fyr som i mange sammenhenger har vist seg så menneskelig. Han er på linje med dem som hevder at flere direktører og kulturpersonligheter røkte hasj på 70-tallet, «men det gikk dem godt likevel». Det er en uansvarlig holdning, mener Huitfeldt.

Feilslått

- Men noe må være galt med narkopolitikken vi har ført i 40 år, når misbruket øker, heroinen flommer inn i landet og tallet på overdosedødsfall er rekordhøyt?

- Ja, jeg er enig med Nome i at narkopolitikken vår er feilslått på noen punkter. Vi har ikke et godt nok behandlingstilbud til narkomane og det forebyggende arbeidet er for dårlig.

- Gi ungdom et tilbud. Bygg ut fritidsklubbene. Det er spesielt uorganisert ungdom som er i faresonen, sier AUF-lederen.

- Når politikken vi har ført i årtier ikke fungerer, kan det kanskje være en idé å tenke helt nytt?

- Det er en dårlig idé å snu 180 grader fordi forbudslinja ikke har stoppet misbruket. Det er like dumt å hevde at legalisering er tingen fordi forbud ikke har ført fram, som å gjøre tilgjengelighet for våpen enklere fordi drapstallene likevel er høye.

Mafia-handel

Huitfeldt har lite til overs for forslaget om å la narkomane kjøpe dosene sine på apotek.

- Internasjonal narkomafia er noe av det mest skruppelløst kriminelle som fins. Skulle den norske stat begynne å handle med dem? Eller hvordan har Nome tenkt at dette skal gjennomføres, undrer AUF-lederen.

- Men i dag tvinger vi i utgangspunktet vanskeligstilte til ytterligere fornedrelse. Folk tvinges til kriminalitet og prostitusjon for å finansiere misbruket.

- Vi må styrke utekontakten. Den fanger opp folk i faresonen. Det er ikke statens oppgave å gi misbrukere stoff. Men for eldre, tungt belastede misbrukere kan kanskje metadon være et alternativ, sier hun.

Debatten kommer

Mens AUF i Norge står steilt på forbudslinja i narkopolitikken, har søsterorganisasjonene deres i Tyskland og Nederland inntatt legaliseringsstandpunktet.

- Debatten kommer her også, men jeg vil lytte mer til tidligere stoffmisbrukere enn til intellektuelle 68-ere. De snakker ut fra sitt eget, ressurssterke ståsted. Det er ikke de som blir misbrukere.

- Vi har prøvd spritforbud. Hjemmebrenning og smugling antok enorme dimensjoner. Da legaliserte vi sprit igjen ...

- Det går ikke an å sammenlikne alkohol og narkotika. Alkohol har vært en del av vår kultur i århundrer. Er det noe vi ikke trenger, så er det flere legale rusmidler, slutter Anniken Huitfeldt.

NARKO-NEI: - Det er ikke narkotikapolitikken vår, men økt tilgjengelighet på heroin, som fører til at stadig flere dør av overdoser, sier Anniken Huitfeldt. Foto: ODD WENTZEL