INVITERES IKKE: Trond Giske er ikke ønsket ved AUFs landsmøte i høst, fastslår AUF-leder Mani Hussaini overfor Dagbladet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
INVITERES IKKE: Trond Giske er ikke ønsket ved AUFs landsmøte i høst, fastslår AUF-leder Mani Hussaini overfor Dagbladet. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

AUF-Hussaini: - Ikke naturlig at han deltar

AUF nekter Giske å komme på landsmøtet

Som første tidligere AUF-leder blir Trond Giske utestengt fra et AUF-landsmøte. Mani Hussaini avviser at saken handler om sosiale sanksjoner.

Trond Giske er ikke velkommen ved AUFs landsmøte i høst og kan ikke vente seg en invitasjon.

Dermed bryter AUF med ungdomspartiets etablerte sedvane om å invitere tidligere AUF-ledere til landsmøtene.

Giske var AUF-leder fra 1992 til 1996.

- Med det bakteppet vi har bak oss det siste året, så er det ikke naturlig at Trond Giske deltar på AUFs landsmøte i år, og derfor er han heller ikke invitert, sier Mani Hussaini til Dagbladet.

Årets landsmøte er Hussainis siste som AUF-leder. Ved landsmøtet i oktober skal landets største ungdomsparti velge ny leder.

Etter det Dagbladet kjenner til, har ikke AUF behandlet noen varsler mot Trond Giske.

Debatt om festnekt

Giske gikk av som nestleder i Ap i januar etter å ha brutt partiets regler om seksuell trakassering. Giske innrømmet og beklaget overtramp, men hevdet samtidig at han kan tilbakevise flere av påstandene mot ham.

Sanksjonene som ble ilagt Giske etter varslene inneholdt ingen sosiale sider: Den tidligere nestlederen er velkommen ved alle partiets møter, samlinger og fester.

Men som Dagbladet tidligere har skrevet, har krefter i partiet, deriblant nestleder Hadia Tajik, ønsket å ilegge Giske en festnekt i etterkant av metoo-sakene mot ham.

Ifølge Dagbladets kilder var det tydelig at Hadia Tajik i mai ikke mente det var for seint å utvide sanksjonene mot Giske

Avviser sosial sanksjon

Partileder Jonas Gahr Støre og Kjersti Stenseng har begge vært tydelige på at det ikke er aktuelt for Ap å innføre noen sosiale sanksjoner mot Trond Giske. Mani Hussaini mener AUF-ledelsen ikke går mot moderpartiet i denne saken.

- Er ikke dette en form for sosial sanksjon mot Giske, da?

- Nei, vi ser ikke på dette som sosiale sanksjoner. AUF bestemmer selv hvem vi inviterer på vårt landsmøte, svarer Hussaini.

Trond Giske forteller Dagbladet at han ikke ønsker å kommentere saken.

I juni la Støre, Stenseng og advokat Pål Lønseth fram Ap's nye retningslinjer mot alle former for trakassering i partiet. Stenseng slo fast i mai at partiet nå var ferdig med Giske-saken og at det var på tide å se framover.

SIER UNNSKYLD: Under konstitueringen av nye Orkland Ap beklager Trond Giske for sitt maktmisbruk på direkten. Video: NTB Scanpix. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Fortsatt tumulter

LOs to suverent største forbund, Fagforbundet og Fellesforbundet, ba nylig Arbeiderpartiet samle seg bak de tre i partitoppen. Forbundsledere Mette Nord og Jørn Eggum åpnet samtidig for å utvide partiledelsen til fire personer.

Som Dagbladet skrev forrige uke, preges Ap-ledelsen fortsatt av tillitskrise etter metoo-sakene.

Forholdet mellom Støre og Tajik er dårlig, og uten tegn til bedring, ifølge sentrale partikilder. Kildene peker på at mistro og mistenksomhet preger forholdet mellom de tre i Ap-ledelsen. Bakgrunnen er håndteringen av Giske-saken, som hevdes å ha «ødelagt noe personlig» mellom Støre og Tajik.

- Anonyme kilders behov for igjen å karakterisere vårt samarbeid er uheldig og uriktig, men vil ikke svekke vår besluttsomhet, heter det i tilsvaret som Støre, Tajik og Stenseng har sendt Dagbladet.