AUF og støttegruppa vil flytte 22. juli-minnestedet til Utøyakaia

- For å unngå unngå en opprivende og uverdig rettsak.

VIL FLYTTE MINNESMERKET: AUF og 22. juli-støttegruppen vil flytte 22. juli-minnestedet fra Sørbråten til Utøyakaia for å unngå en uverdig og opprivende rettssak. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
VIL FLYTTE MINNESMERKET: AUF og 22. juli-støttegruppen vil flytte 22. juli-minnestedet fra Sørbråten til Utøyakaia for å unngå en uverdig og opprivende rettssak. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AUF og 22. juli-støttegruppen vil flytte 22. juli-minnestedet fra Sørbråten til Utøyakaia for å unngå en uverdig og opprivende rettssak.

Forslaget ble presentert for kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) torsdag formiddag.

- AUF har fulgt debatten rundt det planlagte nasjonale minnestedet på Sørbråten fra sidelinjen i lang tid. Tiden har gått, men man har ikke kommet noe lenger i prosessen. AUF kan ikke lenger sitte og se på at en vanskelig prosess blir enda vanskeligere ved at den nå går inn i en uverdig rettssak. AUF er ikke en part i rettssaken eller utviklingen av minnestedet, men er likevel naboer på Utstranda. Vi har en tomt her, med direkte utsyn mot Utøya, som vi i dag stiller til disposisjon for regjeringen med håp om at det kan bidra til å skape et samlende nasjonalt minnested, sier AUF-leder Mani Hussaini.

- Vi gjør dette for å unngå en opprivende og uverdig rettsak, og vi gjør det for å ivareta de berørte og alle de lokale heltene som var der for oss for snart seks år siden. Gjennom den prosessen vi i AUF har hatt med å gjenreise Utøya, har vi selv lært mye om alle hensyn som må tas. Det handler om å finne samlende løsninger gjennom prosesser som fokuserer på respekt, omtanke, forståelse og ydmykhet. Vi har lært at slike prosesser kan ta tid – og gjerne må ta tid – men at man til slutt kommer frem til gode, samlende løsninger, fortsetter han.

NTB/Dagbladet