Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

AUF-Pedersen om Islam Net: - Hårreisende uttalelser og meninger

- De legitimerer og sprer dødsstraff og sharia, mener AUF-lederen.

REAGERER: AUF-leder Eskil Pedersen mener religiøse ledere i norske moskeer må ta ansvar for å stoppe ekstreme holdninger.  Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
REAGERER: AUF-leder Eskil Pedersen mener religiøse ledere i norske moskeer må ta ansvar for å stoppe ekstreme holdninger. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Dagbladet publiserte i går kveld videoen der Islam Net-leder Fahad Qureshi spør 1500 tilhørere om «død og steining for utroskap er den beste straffen for menneskeheten, og at den burde praktiseres i hele verden». Videoen er tatt opp under Islam Nets Skandinaviske fredskonferanse på Hasle i Oslo. Nesten hele salen rakk opp hånda.

AUF-leder Eskil Pedersen mener heller Islam Net-lederen burde tatt ansvar for å stoppe det Pedersen mener er ekstremisme.

Forfekter dødsstraff - Det som kommer fram i videoen er hårreisende uttalelser og meninger. Lederne i organisasjonen kommer med veldig grove påstander. Det at de fremmer disse påstandene er ekstra grovt, jeg mener lederne burde ta et ansvar og spre gode holdninger og ikke la ekstremismen få gjennomslag, sier Pedersen.

Da Dagbladet i går spurte Islam Net-leder Fahad Qureshi om det at de fleste tilhørerne rekker opp hånda betyr at Islam Net vil innføre sharia i Norge, svarte han:

- Nei, det kan det ikke bety. Vi oppfordrer ikke til å implementere islams straffesystem i Norge. Det at hele salen rekker hånda i været betyr at vanlig praktiserende muslimer mener at Gud vet best, uavhengig av hva andre skulle mene om dem, skrev Qureshi i en epost i går.

AUF-lederen var rask med å reagere da han så videoen og Qureshis uttalelser, og ble spesielt provosert når Islam Nets leder bagatelliserer dødsstraff og sharia.

- Islam Net uttrykker seg som at dette ikke er et problem. Det de gjør er å spre disse holdningene til flere, samtidig som de legitimerer dødsstraff og sharia. Jeg tror ikke disse holdningene er representative for norske muslimer, men det at en sånn organisasjon fremmer holdningene gjør at de sprer seg, sier han.

Pedersen mener Islam Nets holdninger er ekstremt gammeldagse, og ikke hører hjemme i dagens Norge.

- Jeg har jo selv opplevd ekstremisme, og det å bekjempe alle former for ekstreme holdninger er en sak jeg er personlig engasjert i. Min oppgave som politiker er å være tydelig på at dette er holdninger som ikke hører hjemme i et liberalt Norge. Verken når det gjelder dødsstraff, sharia eller homofili, sier Pedersen.

- Revolusjon i kirkesamfunnet Han mener imidlertid de religiøse lederne i størst grad må ta initiativ til debatt i miljøet.

- Det er de som har gjennomslagskraft. De burde debattere og opplyse på den måten at de slår ned på ekstremisme, sier Pedersen.

Politikernes oppgave må først og fremst være å engasjere seg og vise sitt standpunkt tydelig, mener Pedersen. Han trekker fram kirken som et eksempel der det har pågått en lang politiske kamp for å få bukt med ekstreme og gammeldagse holdninger, og viser til gårsdagens avgjørelse i Bispemøtet der åtte av landets tolv biskoper sa ja til at kirken skal kunne vie homofile.

- Progressive stemmer i kirken har tørt å ta debatten, samtidig som det har vært et tydelig politisk engasjement. Det har vært mindre debatt den siste tida, men det har vært en revolusjon i kirkesamfunnet, mener Pedersen.

- Debatten bør først og fremst foregå internt, slik at de religiøse lederne kan spre toleranse. På den måten kan islam også bli en religion som er bred og representativ i Norge, så får vi håpe vi ser framskritt og at de som er for ekstreme holdninger viker fra disse, sier Pedersen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!