AUF-politiker tok til tårene

Dokumentaren «Dei mjuke hendene» beveget AUF-leder Anniken Huitfeldt. Mot slutten av filmen hørtes hulking fra fjerde rad. Lenge etter at lyset i kinosalen ble slått på, ble hun sittende og tørke tårene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På lerrettet hadde vi nettopp sett beboere på Sandeheimen sykehjem i Vestfold gråte over å bli underholdt med trekkspill. Det var synet av livsglede på tampen av livet som fikk ungdomspolitikeren til å briste:

- Da de hadde det gøy, begynte jeg å gråte. Filmen er sterk. Den minner meg om at vi alle skal bli gamle, og at livet en dag er over.
- Gir Margreth Olins dokumentar deg lyst til å bli gammel?

- Nei. Men når jeg blir det, vil også jeg bo på sykehjem. Det er bedre å bo sammen med folk enn å være ensom.

Eksklusiv visning

Regissøren Margreth Olin klaget i gårsdagens Dagblad over at politikerne alltid holder seg til saken, pengene, bevilgningene: «Jeg vil at de skal prøve å se menneskene, og lytte til dem.» Dagbladet inviterte dermed til eksklusiv visning på Filmens hus i går.

Fra Stortinget: Annelise Høegh og Vidar Kleppe. Fra Norsk Helse- og Sosialforbund: Tove Stangnes. Fra ungdomspolitikken: Anikken Huitfeldt. Og direkte fra Bislet bad: Arne Haukvik.

Alle var enige om at filmen bør ses av flest mulig.

- Den viser at vi må gjøre sykehjemmet til mer enn en institusjon. Det skal være et hjem. Eldreomsorgen er fortsatt preget av regler, sier Stangnes.

- Den er for stereotyp. Filmen minnet meg om at de gamle behandles for mye som gruppe, og for lite som individer, samtykker Høegh.

Skilles som gamle

«Vi har liggi i ei og samme seng i 70 år. Så måtte vi skilles akkurat de siste åra. Det synes jeg er fryktelig,» sa en av beboerne på sykehjemmet, og la til: Kona er død nå.

- Det er firkanta og meningsløst at folk som har bodd sammen i 70 år skal skilles på sykehjemmet. Like meningsløst er det at de ikke får gå ut hver dag, mener Haukvik.

Pillehysteri

Ny scene på lerrettet: Ei dame forteller om smerter i ryggen på grunn av belteheisen som løfter henne på do. «Men dem har jo piller,» sier hun.

«Har'u med øl 'a?» sier mannen da kona kommer på besøk: «Nei. Vi kan ikke blande øl og piller, vet du.»

- Vi må ha slutt på det voldsomme pillestyret. Piller for ditt og piller for datt. Mer trim og bedre kosthold burde være bedre, mener Kleppe, som syntes den gamle burde fått en pils.

Det er for mye medisiner i eldreomsorgen, samtykker Tove Stangnes:

- Noen ganger erstattes menneskelig omsorgen med piller. Alle i helsesektoren vet det. Vi har sagt fra mange, mange ganger.

«Full, eller?»

«Er det itte noen utgang her?» spør en beboer. «Er du full eller?» parerer en beboer overfor en annen som har gjort det til kveldens prosjekt å fortelle at hun skal ut.

Åndsfriske og senile bør ikke bo sammen, påpeker Stangnes.
En kvinne strever med å unnslippe hattefesten, der kultursjefen er æresgjest - iført en morsom hatt. På bingoen får de ikke lov å vinne mer enn tre sjokolader per omgang.

- Besøk de gamle

- Undervurderes de gamle? Dulles de med?

- Nei, det vil heller være å undervurdere dem ikke å tro at de kan si nei til hattefest. Vi har jo mange latterlige fester vi yngre også, mener Høegh.

Haukvik bet seg merke i de gamle som ventet på besøk: «De kommer nok i kveld.»

- Budskapet til ungdommen må være: Besøk de gamle.

- Alle bør besøke de gamle, korrigerer de andre.

«She is so beautiful,» synger Mike Scott mens kamera fokuserer på en kvinnelig beboers bryst som hviler i den såpeskummende vannflata i badekaret. En mannlig beboer kler av seg, viser seg i hele Adams drakt, ser inn i kamera og sier:

«Dette er bare rester av en som har levd et helt vanlig liv.»

BEVEGET: Ungdomspolitiker Anniken Huitfeldt klarte ikke å holde igjen: - Da de gamle hadde det gøy, begynte jeg å gråte.