PUBLISERTE REPORTASJER: Flere britiske tabloidaviser dro ut til Utøya og laget reportasjer, på tross av at AUF har oppfordret mediene til å la være å besøke øya.
Foto: Christian Roth Christensen
PUBLISERTE REPORTASJER: Flere britiske tabloidaviser dro ut til Utøya og laget reportasjer, på tross av at AUF har oppfordret mediene til å la være å besøke øya. Foto: Christian Roth ChristensenVis mer

AUF reagerer på oppførselen til engelske tabloider

Trosset oppfordringen om å holde seg borte fra Utøya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På en pressekonferanse mandag ba ledelsen i AUF journalister og fotografer om ikke å dra til Utøya, selv om øya ble frigitt natt til tirsdag.

Flere pårørende og overlevende etter 22. juli har ikke vært på øya etter massakren ennå, og AUF ønsker ikke at disse skal se bilder fra Utøya i mediene før de selv har vært der.

Likevel var de engelske avisene The Mirror, Daily Telegraph og The Sun på Utøya tirsdag og laget reportasje. Dette var første gang presse var på åstedet etter 22. juli.

- Respekterer AUF VG og Dagbladet bekrefter onsdag overfor NTB at de ikke kommer til å følge de engelske avisenes eksempel og trosse oppfordringen om å holde seg borte.

- Å besøke Utøya mot AUFs ønske har vi ingen planer om, sier VGs redaktør Torry Pedersen.

VG-redaktøren hadde ikke selv lest reportasjene i de britiske avisene da NTB tok kontakt med ham, og han ønsker derfor ikke å kommentere disse.

Heller ikke Dagbladets nyhetsredaktør Alexandra Beverfjord ønsker å si hva hun synes om at britisk presse har besøkt Utøya mot AUFs ønske.

- Sånn som situasjonen er nå, kommer vi til å respektere AUFs oppfordring om å holde oss borte fra Utøya, sier Beverfjord til NTB.

Raskt på stedet Politiet var mandag ferdig med etterforskningen på åstedet og leverte Utøya tilbake til AUF natt til tirsdag. Allerede noen timer senere var The Mirrors reporter Ryan Parry på stedet.

Parry skriver om hvordan han opplevde turen rundt på øya.

«Det var en tankevekkende tur til åstedet for en av verdens mest gruoppvekkende massakrer. Vi fulgte fotsporene til en psykotisk drapsmann», skriver han i artikkelen.

The Mirror ble med dette den første avisen som publiserte en reportasje fra Utøya etter tragedien 22. juli.

Men også avisene Daily Telegraph og The Sun lagde tirsdag lenger reportasjer fra Utøya med både video og bilder. Flere andre utenlandske aviser som samarbeider med de engelske avisene, har også lagt ut artiklene på sine nettsider, blant annet Vancouver Sun i Canada.

AUF reagerer I AUF reageres det på reportasjene. Leder i Buskerud AUF, Niclas Tokerud, sier til Drammens Tidende at han hadde håpet pressen ville respektere deres ønske og holde seg unna.

- Det er viktig for mange å dra ut dit, men ikke alle var klare for det i helgen. De trenger mer bearbeidelse. De vil se det selv, og ikke gjennom pressen, sier Tokerud.

Også styreleder for Utøya, Martin Henriksen, reagerer.

- Det er folk som har henvendt seg og gjort oss oppmerksom på at noen utenlandske redaksjoner har vært der, og nå trykker bilder. Da vil vi igjen bare gjenta vår oppfordring om at mediene og andre viser hensyn, understreker han overfor NRK.

The Mirror sier de ikke var kjent med oppfordringen om å holde seg borte.

- Vi ønsker ikke å gjøre noe som strider imot ønskene fra dem som ble berørt av massakren, sier Martin Newman i den britiske avisen. (NTB)