Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

AUF refser Unge Høyres forslag om PC-kutt

- Unge Høyre går inn i det nye året baklengs når de foreslår å ta fra elevene PC-ene, sier Munir Jaber fra AUF Oslo.

HÅPLØST FORSLAG:  Leder av Oslo AUF, Munir Jaber, mener Unge Høyres forslag om å kutte ut PC-er på skolen har gått ut på dato.  Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix: Krister Sørbø / NTB scanpixFoto: Krister Sørbø / NTB scanpixFoto: Krister Sørbø / NTB scanpix
Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix
HÅPLØST FORSLAG: Leder av Oslo AUF, Munir Jaber, mener Unge Høyres forslag om å kutte ut PC-er på skolen har gått ut på dato. Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix: Krister Sørbø / NTB scanpixFoto: Krister Sørbø / NTB scanpixFoto: Krister Sørbø / NTB scanpix Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Distraherende PC- og mobilbruk i timene er den største læringstrusselen, derfor vil vi kutte ut alle skole PC-er, sa Mathilde Tybring-Gjedde fra Oslo Unge Høyre til Dagbladet på lørdag. Det synes lederen i Oslo AUF, Munir Jaber, er et håpløst forslag.

- Baklengs inn i nyåret -Jeg synes det er rart at et ungdomsparti ønsker å fjerne skole PC-ene når vi vet PC-er kommer til å være en sentral del av arbeidslivet enten man går yrkesfag eller studiespesialisering. Det er umoderne og lite fremtidsrettet, sier Jaber til Dagbladet.

Lederen av Oslo AUF mener det er viktig at skoler kommer med restriksjoner av internettbruken til elevene, men å fjerne PC-er helt mener han  blir å gå baklengs inn i nyåret.

- Skoler må få mulighet til å legge føringer for hva elevene kan gå inn på av internettsider og læreren må vite at PC-ene brukes til det de skal. Men å fjerne alle PC-ene fordi elever logger seg på Facebook blir for dumt. 

- Høyre er uambisiøse Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen(H) sa til Dagbladet på søndag at etter- og videreutdanning av lærere er nøkkelen til bedre IKT-bruk. Det er Jaber enig i, men synes Høyres løfter om at 10 000 lærere skal få tilbud om etter- og videreutdanning innen fem år er lite ambisiøst.

-  Selv hadde jeg lærere på skolen som ikke visste hvordan man skulle ta på en prosjektor. Lærernes IKT-kompetanse er avgjørende for å sikre at elevene får mest mulig læringsutbytte av PC-bruk. Derfor tror jeg videre- og etterutdanning er et treffsikkert tiltak. Men det vil ta for lang til før man merker kompetansen i skolen når kun 2000 lærere skal etterutdannes i året, sier Jaber.

Han tror IKT-bruken i skolen kan bedres gjennom ytterligere etter- og videreutdanning, samt å styrke IKT-avdelingene i skolen for å overføre kunnskap til lærerne.

- Gått ut på dato Et av argumentene for å fjerne PC-ene er Oslo Unge Høyres påpekning av den unødvendige kostanden PC-ene medfører ettersom det gir lite læringsutbytte for elevene sammenliknet med andre IKT-investeringer. Det mener Jaber er et dårlig argument.   

- Det å ha tilgang til PC på skolen er utrolig viktig ettersom det bør være et gjennomgående arbeidsverktøy i undervisningen. Jeg synes vi heller skal diskutere hva vi kan gi til skolen, ikke hva vi kan ta. Det er rart at de vil fjerne PC-er fra videregående, når både lærere og studenter i høyere utdanning kjemper for å få ha eksamen på PC. Det viser at dette forslaget har gått ut på dato.

- AUF lider av dårlig hukommelse Mathilde Tybring-Gjedde (21) og Hedvig Heyerdahl (19) fra Unge Høyre Oslo mener AUF lider av dårlig hukommelse når de refser forslaget deres.

- AUF burde heller refse sitt moderparti for å ikke ha gjort noe med IKT-satsningen og etterutdanning av lærere i løpet av 8 år i regjering. I statsbudsjettet 2013 bruker den borgerlige regjeringen 300 millioner kroner mer på etter- og videreutdanning av lærere enn den rødgrønne regjeringen gjorde, sier Heyerdahl.

Jentene fra Oslo Unge Høyre benekter at en fjerning av skole PC-er vil føre til en tilbakegang for IKT i skolen. 

AUF har dårlig hukommelse : Hedvig Heyerdahl og Mathilde Tybing-Gjedde fra Oslo Unge Høyre, mener AUF heller burde refse sitt moderparti.  Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
AUF har dårlig hukommelse : Hedvig Heyerdahl og Mathilde Tybing-Gjedde fra Oslo Unge Høyre, mener AUF heller burde refse sitt moderparti. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- AUF elsker å snakke om hva man kan gi, men det er viktigere å snakke om hvordan man prioriterer. Vi må sørge for at ressursene går der det gir mest læringsutbytte. Istedenfor at alle elever skal få en PC hvert år, kan pengene brukes på etterutdanning for lærere innen IKT, oppussing av nedslitte datarom og utvikling av nyttige digitale læringsplattformer, sier Tybring-Gjedde.

Hun presiserer at elevene selvfølgelig skal ha tilgang til data på skolen men at kvalitet er viktigere enn kvantitet av datamaskiner.

- Dataskap kan trilles inn i klasserommet når det er hensiktsmessig, jeg tror det vil være mye bedre enn at alle elever automatisk mottar en PC, til Tybring- Gjedde.  

Les også: - PC-er er ikke magiske

VIKTIG TEMA: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen mener IKT-bruken i skolen vil bedres med Høyres lærerløft. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
VIKTIG TEMA: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen mener IKT-bruken i skolen vil bedres med Høyres lærerløft. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling