AUF-saken rammer søndagsskolen

Nye regler for statlig støtte til barne- og ungdomsorganisasjonene som kom i kjølvannet av AUF-saken, rammer også søndagsskolene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere var det tilstrekkelig for å få støtte at et barn møtte opp et visst antall ganger, ble krysset av på en liste og fikk en gullstjerne på kortet sitt.

Men etter at medlemsjukset i AUF ble avdekket er det laget nye regler med langt flere krav. Barnas alder, adresse og fødselsdato skal registreres. Hver søndagsskole skal avholde årsmøte og det skal sendes inn årsmelding og regnskap med to underskrifter.

Orker ikke papirarbeidet

- Det er ikke alltid så lett når en enslig søndagsskolelærer i mange år har drevet søndagsskolen helt alene, sier generalsekretær Alf Danbolt i Norsk Søndagsskoleforbund.

Flere søndagsskolelærere har meldt fra om at de ikke orker alt papirarbeidet som de nye reglene krever og at de derfor slutter med dette frivillige arbeidet. Søndagsskoleskoleforbundet blir også rammet økonomisk av de nye reglene. Av de 46.000 barn som går på søndagsskoler tilsluttet forbundet, var det i fjor 15.000 barn det ikke blir gitt statlig støtte for fordi de opplysninger som kreves ikke er samlet inn. Avisen Vårt Land har regnet ut at dette tilsvarer en statstøtte på 200.000 kroner.

Redusert til C-gruppen

Men Alf Danbolt frykter at statsstøtten på sikt kan bli enda mer redusert.

- Søndagsskoleforbundet har alltid vært i første klasse i den inndelingen departementet har foretatt av barne- og ungdomsorganisasjoner som får statsstøtte. Men nå har vi fått brev om at departementets fordelingsnemnd har satt oss i C-gruppen, den laveste av klassene i det nye systemet, sier Danbolt.

- Jeg tror at denne avgjørelsen bygger på en misforståelse. Men i brevet fra departementet står det at vi ikke har adgang til å klage på avgjørelsen, eller anke den. Dette er et pussig prinsipp i et demokrati, sier Danbolt.

(NTB)