AUF snur etter Utøya-bråk: Etterlatte får minnes sine kjære på Utøya

Men en stor gruppe etterlatte blant de 69 som ble drept på Utøya er fremdeles uenige.

UENIGHET: AUF og Støttegruppa for 22. juli har blitt enige om hva som skal skje på Utøya på ettårsdagen for angrepene, men en stor gruppe pårørende blant de 69 som ble drept på Utøya er fremdeles uenige. Foto: Espen Røst / Dagbladet
UENIGHET: AUF og Støttegruppa for 22. juli har blitt enige om hva som skal skje på Utøya på ettårsdagen for angrepene, men en stor gruppe pårørende blant de 69 som ble drept på Utøya er fremdeles uenige. Foto: Espen Røst / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Leder i Den nasjonale støttegruppen for 22. juli, Trond Henry Blattmann, opplyser at de etter noe uenighet har kommet fram til en god løsning med AUF hvordan arrangementet på ettårsdagen for 22. juli skal gå for seg.

Men en stor gruppe pårørende blant de 69 som ble drept på Utøya 22. juli i fjor er fremdeles uenige. De er opptatt av at minnemarkeringer på Utøya skal skje i et felleskap med AUF og etterlatte - ikke som adskilte markeringer hvor noen ekskluderes. De ber også om at denne ettårsmarkeringen bør få status som nasjonal minnedag.

Uenighet Blattmann mener de har kommet fram til en god løsning.

- Vi har kommet fram til en god løsning med AUF om hvordan 22. juli skal arrangeres. Denne løsningen ivaretar alle ønsker etterlatte har hatt, sier Blattmann til Dagbladet.

Dagbladet avslørte 15. mai at AUF ønsket å reservere Utøya for egne aktiviteter på kvelden ett år etter terrorangrepet som krevde 69 liv på øya i Tyrifjorden.

Det har provosert mange av de etterlatte, som ønsker å være på øya nettopp den kvelden. Flere etterlatte sendte et brev adressert til statsminister Jens Stoltenberg. Bak brevet står en stor gruppe pårørende blant de 69 som ble drept på Utøya 22. juli i fjor, som altså er uenige med både Blattmanns ståpunkt og AUF. De ønsker en felles markering.

- Ettårsdagen nærmer seg med stormskritt. Nyheten formidlet via media om hvordan denne viktige dagen i norsk historie, i vår historie, skal minnes er blitt møtt med frustrasjon og fortvilelse. Istedenfor at ett års dagen til våre kjære skal markeres på en verdifull måte, får vi beskjed at vi er avspist med noen få timer på Utøya, skriver støttegruppa i brevet.

- Mye følelser i bildet - Det har vært uenighet, men poenget er at ting tar tid. Det er ikke gjort over natta å planlegge et arrangement som dette på Utøya. Logistikk, sikkerhet og andre ting må man ta hensyn til, sier Blattmann.

- Det er mye følelser inne i bildet, men vi må også ha evne til å ha litt tålmodighet. Vi har kommet fram til en god løsning der AUF har en markering fra 12-17, og etter fem vil etterlatte ha anledning til å være der deres barn døde, sier Blattmann, som opplyser at det i tillegg vil være en utveksling mellom de etterlatte og de som overlevde.

Tonje Brenna, generalsekretær i AUF, sier at de har kommet frem til en løsning de mener vil ivareta alles behov.

Programmet for arrangementet 22. juli ble offentliggjort i kveld.

GOD LØSNING: Leder for den nasjonale støttegruppa etter 22. juli, Trond Henry Blattmann, mener de har kommet frem til en god løsning med AUF. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
GOD LØSNING: Leder for den nasjonale støttegruppa etter 22. juli, Trond Henry Blattmann, mener de har kommet frem til en god løsning med AUF. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix Vis mer