AUF: Stoppet juks, mistet 1.300 medlemmer

Tidligere leder i AUF i Buskerud, Frank Willy Larsen, satte stopp for forskuttering av medlemskontingenter i 1993. Fylkeslaget «mistet» dermed 1.300 medlemmer det året, fortalte han i Oslo byrett i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hvilke konsekvenser fikk det for deg personlig? Ble du støtt ut i kulden, spurte advokat Tor Erling Staff.

- Jeg har fått muligheter av Arbeiderpartiet, sa Larsen. Han er i dag vararepresentant til Stortinget.

Ventet på Jagland

For en fullsatt rettssal i Oslo tinghus fortalte Larsen om hvordan han nektet å legge ut penger fra egen lomme for å betale for AUFere som ikke gadd å betale kontingenten.

- Det var uakseptabelt å forvente at unge idealistiske tillitsvalgte skulle bidra med så mange penger, sa Larsen.

Rettssal 20 i tinghuset var fullsatt av publikum og presse som ventet på vitnene Torbjørn Jagland og Jens Stoltenberg som skulle forklare seg senere på dagen. Tilhørerne fikk «valuta for pengene» under Larsens forklaring.

Også Tove Bøygard, tidligere fylkessekretær i Buskerud, ga tilhørerne noe å bite i. Hun ga en fargerik forklaring av hvordan hun i romjula pisket unge AUFere i fylkeslaget til å ringe rundt til gamle og nye medlemmer for å sikre det høye medlemstallet i den store ungdomsorganisasjonen. I 1987 betalte hun 3.000 kroner av egne penger i kontingenter for å nå målsettingen om minst 2.000 medlemmer i fylkeslaget. Noe av pengene fikk hun ikke dekket.

Ingen søndagsskole

- Vi i Buskerud AUF var beinharde, og jeg sleit nok ut noen AUFere underveis. AUF i Buskerud var ikke noen søndagsskole, sa hun.

Politiske og personlige ambisjoner var hennes drivkraft. Hun innrømmet at hun ikke var spesielt stolt over det kjøret hun la opp til.

- Vi drev klappjakt på medlemmer, og mistet nok en del dyktige AUFere underveis. Vi la ikke noe godt grunnlag for å drive fylkeslaget videre, sa hun.

Bøygard syntes det var modig gjort av Larsen å slutte med forskutteringen.

- Den gang ville jeg sagt at han var en dårlig leder. Det sier jeg ikke nå, sa Bøygard.

Bøygard er i dag ikke politisk aktiv i AUF eller Arbeiderpartiet. (NTB)