AUF vil forby matkasting

- Hvert år kastes det mat for flere titalls milliarder kroner her i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): AUF vil gjøre det forbudt for norske matbutikker å kaste mat.

- Det er på høy tid med offensive tiltak for å redusere matsvinnet, sier AUF-leder Mani Hussaini i en pressemelding.

Hussaini viser til en ny lov som forrige uke trådte i kraft i Frankrike, og ber nå Norge om å følge franskmennenes eksempel. 

- Hvert år kastes det mat for flere titalls milliarder kroner her i landet. Veldig mye av denne maten hadde det vært helt ufarlig å spise, og det er noe alvorlig galt når tonnevis med brukbare råvarer går til spille. Nå må vi få på plass et forbud her i Norge også, sier han.

- Avgjørende Ifølge ForMat-prosjektet, næringslivets egen satsing for å redusere mengden mat som kastes i Norge, kaster matindustrien, dagligvarehandelen og forbrukerne i Norge over 350.000 tonn mat årlig.

130.000 tonn stammer fra matindustrien, matgrossister og butikker, ifølge tall fra 2013. Dette er mat AUF mener burde gått til matsentraler som sørger for utdeling av maten. Husseini og AUF ber nå om at det opprettes flere slike matsentraler over hele landet.

- På den måten vil vi kunne redusere matsvinnet betraktelig. Når vi vet at ti prosent av klimagassutslippene i den rike delen av verden stammer fra matsvinn er det avgjørende at det tas drastiske grep. Dette handler både om solidaritet med dem som har mindre, og å ta i et tak for klimaet, sier han.

- Ikke veien å gå Senterpartiet gikk i fjor sommer inn for å bøtelegge matbutikker hver gang de kaster mat uten å gi det til veldedige organisasjoner eller sørger for at det går til dyrefôr. Forslaget fikk ikke gjennomslag i storinget.

Kornserndirektør for kommunikajson og samfunn i Norgesgruppen, som drifter blant annet Meny-Ultra, Kiwi, Spar, Joker og Nærbutikken, var den gang svært kritisk til en lovendring.

- Jeg tror bransjen er inne i en god utvikling med tanke på å unngå unødvendig matkasting. Å lovregulere bransjen på dette området, er ikke veien å gå, sa Per Roskifte til Dagbladet. 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer