<strong>SKOLEDEBATTEN:</strong> AUF-leder Eskil Pedersen kan ikke garantere at AUF vil gå inn for å beholde den tradisjonelle skoledebatten. Foto: Ole Morten Melgård / Dagbladet
SKOLEDEBATTEN: AUF-leder Eskil Pedersen kan ikke garantere at AUF vil gå inn for å beholde den tradisjonelle skoledebatten. Foto: Ole Morten Melgård / Dagbladet Vis mer

AUF vurderer å si nei til skoledebatten

AUF vurderer å opprettholde den demokratiske unntakstilstaden etter 22. juli. - Udemokratisk, mener Unge Venstre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det er ikke sikkert at den måten vi har organisert skolevalgene hittil, er den ultimate løsningen, sier AUF-leder Eskil Pedersen til Dagbladet.

AUF vurderer å droppe skoledebatten til fordel for unntaktsordningen etter 22. juli. Da ble heftig debatt i gymsalen byttet ut med buttons og brosjyrer på såkalte valgtorg.

- Paradoksalt Ungdomspartiene var i fjor enige om at den tradisjonelle skoledebatten ble umulig kort tid etter massakren på Utøya. 

Nå er de ikke like enige: 
    
- Jeg har dyp respekt for tapene AUF led 22. juli. Men det ville være forferdelig synd og paradoksalt om 22. juli-terroren får skape varige endringer i den demokratiske meningsbrytningen. Nå gjelder det om å komme tilbake til den politiske normalen, der man tåler uenighet og politiske gnisninger, sier SU-leder Andreas Halse, og legger til:

- Det er en forskjell på det å bryte meninger i debatt og det å gi ut propaganda-materiale på stands.   

- Udemokratisk For en gangs skyld er Fpu-leder Himanshu Gulati enig med SU.  

- Etter et år der ungom og demokrati har stått i fokus, ville det være paradoksalt om ungdommens eneste debattarena ble lagt ned, sier han.

- Det vil være udemokratisk å avlyse skoledebattene, slår Unge Venstre-leder Sveinung Rotevatn fast.

Han mener dessuten valgtorg-løsningen favoriserer de største partiene, fordi de har størst valgkampkasse og flere folk som kan stå på stands. Han mener fjorårets unntakstilstand forklarer hvorfor Arbeiderpartiet og Høyre vant skolevalget.

- Det er ingen god løsning at man står på hver sin stand og uimotsagt får komme med påstander om de andre partiene, sier han.

- De som er flest medlemmer og aktive får også møtt flest velgere, det sier seg selv. Jeg synes vi uansett skal prøve å finne en løsning framover som alle kan være fornøyd med, svarer Pedersen.

Frykter useriøse debatter Han bekrefer at AUFs sentralstyre skal ta stilling til ungdomspartiets ønske til den framtidig organisering av skolevalgene, men understreker at det er Utdanningsdirektoratet som har ansvar for organiseringen, i dialog med ungdomspartiene. 

- Det er fordeler og ulemper med skoledebatten. Heftig debatt med temperatur kan vekke politisk interesse hos noen. Samtidig er det ikke tvil om at skoledebattene også kan være useriøse og tabloide, noe som kan virke avskrekkende på andre. Jeg syns ordningen med valgtorg var fin. Det er en fordel at man får informere grundig om hva man står for.        

- SU og Fpu sier det vil være synd og paradoksalt om 22. juli-generasjonen legger ned skoledebatten? 

- Jeg mener man skal være forsiktig med å bruke 22. juli som et argumente, det gjelder også for dette. Det er ikke tvil om at grunnen til at vi ikke hadde skoledebatt i fjor, var på grunn av 22. juli.  Jeg avviser absolutt ikke at AUF vil ta skoledebatten tilbake. Vi skal diskutere hva vi ønsker internt, og det kan godt hende at vi lander på en kombinasjon mellom debatt og valgtorg, sier Pedersen.

FAKTA: Skolevalg

• Utdanningsdirektoratet arrangerer hvert valgår skolevalg. De tradisjonelle skoledebattene avholdes om høsten, men i fjor ble de erstattet med valgtorg som følge av 22. juli-terroren.

• Arbeiderpartiet vant fjorårets skolevalg suverent, men Høyre på en klar andreplass.

Kilde: Utdanningsdirektoratet

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer