SKYENE KOMMER: Det kan se ut som finværet er på vei bort.
Foto: Nina Hansen / dagbladet
SKYENE KOMMER: Det kan se ut som finværet er på vei bort. Foto: Nina Hansen / dagbladetVis mer

Augustvarmen lar vente på seg

Folk som har lagt ferien til august i håp om varme, solfylte dager, blir trolig skuffet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De høye temperaturene som har preget store deler av landet de siste dagene, tar brått slutt til helgen.

- Det blir kjøligere i hele landet fra og med fredag og utover i neste uke. I nord får vi temperaturer fra 10 til 14 grader, mens Sør-Norge kan vente seg temperaturer opp mot 20 grader, sier vakthavende statsmeteorolog Vibeke Thyness til NTB.

Hun forteller om en rekke små lavtrykk som danser rundt oss og skaper ustabile forhold.

- Lavtrykkene går i runddans og gir skiftende vær i store deler av landet. Den neste uken ser ikke ut til å bli blant de beste augustukene. Vi venter fortsatt på det stabile høytrykket som er typisk for måneden, sier Thyness.

Best i nord Til tross for kjøligere vær kan studenter, skoleelever og andre som fortsatt har litt igjen av ferien, se fram til noen dager med sol - og flest blir det i nord. Nordlendingene får til gjengjeld vinden å slite med.

- Helgens værvinnere er Nordland og Troms. Det blir riktignok nordavind langs hele kysten, i perioder opp i kuling styrke. Det vil merkes for båtferierende. Men finner man et sted i le, ligger alt til rette for en hyggelig helg, sier meteorologen.

Vått i sør Folk i Sør-Norge kan forberede seg på en våt start på helgen, men lavtrykket siger etter hvert nordover og slipper sola til fra lørdag. Dermed er det Midt-Norge som får sin del av gråværet fra starten av neste uke.

På Vestlandet blir det også en skyet værtype i helgen, men med bedre utsikter fra søndag. I fjellområdene blir det byger hele helgen. Utover uka blir det ustabilt i store deler av landet.

- Det blir bygevær fra Stadt og nordover. Også på Vestlandet og i Midt-Norge blir det ustabilt vær, sier Thyness.

Øya i regn Tirsdag er det klart for Øya-festivalen i Middelalderparken i Oslo. Deltakerne kan belage seg på en fuktig festival - i alle fall hva været angår. Men ifølge meteorologen vil både solbriller og gummistøvler oppfylle sin nyttefunksjon under årets festival.

- I begynnelsen av uka blir det regn, men det blir også lange perioder med opphold og sol utover uka. Fredag kan alt skje - det kan bli veldig vått eller sola kan titte fram, sier hun.

De ivrigste blant Øya-publikummet kan også se fram til noe lavere temperatur i trengselen foran scenen.

- Temperaturene vil ligge opp mot 20 grader i hovedstaden, og ikke 30, slik det har vært denne uken - men det er kanskje like greit når man er mange mennesker på festival, sier Thyness.

(NTB)