POPULÆR: Mahatma Ghandi er et navn som fortsatt kan skape sterke følelser i India. Her en statue av Ghandi. Foto: AP Photo/Gerald Herbert/Scanpix
POPULÆR: Mahatma Ghandi er et navn som fortsatt kan skape sterke følelser i India. Her en statue av Ghandi. Foto: AP Photo/Gerald Herbert/ScanpixVis mer

Auksjonerer bort Gandhis sandaler, lommeur og briller

Det skaper sinne i India.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En rekke av Mahatma Gandhis eiendeler skal auksjoneres bort i New York i neste måned. I India vekker auksjonen avsky.


Blant gjenstandene som skal auksjoneres bort er Gandhis sandaler, lommeur og de runde brillene som etter hvert ble frigjøringsheltens varemerke.

Gandhis sønnesønn, Tushar Gandhi, beskriver auksjonen som en grov fornærmelse. Han ønsker nå å samle inn penger slik at eiendelene kan kjøpes tilbake til India.

Ramachandra Rahi i Gandhis minnestiftelse i New Delhi er av samme oppfatning.

- Gandhis eiendeler burde være tilgjengelige for kommende generasjoner slik at de kan la seg inspirere av dem, sier Raci.

Det er en tysk samler som nå vil selge eiendelene. Tushar Gandhi hevder at tyskeren fikk eiendelene under forutsetning av at de skulle stilles ut på museum. Det var Mahatma Gandhis grandniese Ghita som ga samleren eiendelene. Hun arvet dem fra sine foreldre.

- Hun burde huske at foreldrene hennes aldri ville drømt om å tjene penger på disse tingene ved å selge dem. De forgudet disse eiendelene, sier Tushar Gandhi.

Han har bedt det amerikanske auksjonshuset som skal selge eiendelene om å utsette auksjonen slik at han kan samle nok penger til å kjøpe dem, men dette har auksjonshuset avvist.

(NTB)