Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Auksjonerer bort Mengeles dagbøker

«Dødsengelen» skrev dikt og tanker. Er ventet å gå for opp mot 400 000 dollar.

DØDSENGELEN: Josef Mengele var et høytstående medlem i nazistenes elitestyrke SS, som drev konsentrasjons- og dødsleirene under andre verdenskrig. Foto: AP Photo/SCANPIX
DØDSENGELEN: Josef Mengele var et høytstående medlem i nazistenes elitestyrke SS, som drev konsentrasjons- og dødsleirene under andre verdenskrig. Foto: AP Photo/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Auksjonshuset Alexander Autographs i Connecticut i USA legger torsdag fram for salg rundt 3.500 håndskrevne dagboksider, ført i pennen av nazisten og krigsforbryteren Josef Mengele.

Mengele var et høytstående medlem i nazistenes elitestyrke SS, som drev konsentrasjons- og dødsleirene under andre verdenskrig. Han var fra 1943 basert i Auschwitz, hvor han utførte en rekke grusomme medisinske eksperimenter på fanger. Det var også der han ble kjent som den såkalte «dødsengelen» som bestemte hvem som fikk leve, og hvem som fikk gå rett i gasskammeret da fangene ankom leiren.

Totalt venter auksjonisten å få inn i overkant av 2,2 millioner kroner for dagboknotatene, som foreligger i 31 ulike dokumenter, hvorav noen er innbundne journaler. I notatene finnes det ifølge Alexander Autographs både dikt og observasjoner, samt hypoteser tro til nazistenes raseideologi, inkludert en passasje der Mengele skriver at «den seksuelle promiskuiteten i Nord-Europa fører til miks mellom rasene, som igjen betyr at sivilisasjonen er på nedtur».

Det er ventet at dagbøkene vil gå for opp mot 400 000 dollar.

Mengele rømte etter krigen til Latin-Amerika hvor han oppholdt seg i blant annet Paraguay og Brasil, der han i 1979 døde i en drukningsulykke.

(NTB)