Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Auksjonerer bort pupper til jul

Nytt auksjonskonsept gjør at man får penger når man vinner auksjonen. Forbrukerombudet varsler full gjennomgang.

REKLAME: Slik reklamerer den nye nettauksjonen før åpningen i morgen. Da kan du være med å by på et gavekort på nye pupper. Hvert bud koster seks kroner ...
REKLAME: Slik reklamerer den nye nettauksjonen før åpningen i morgen. Da kan du være med å by på et gavekort på nye pupper. Hvert bud koster seks kroner ... Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nettauksjonen minus-auction.com åpner i morgen, og første auksjon er på et gavekort på silikonpupper til 29 000 kroner.

Dette skriver Fosna-Folket i sin nettutgave.

Nettstedet er internasjonalt, og en gjeng fra Fosen i Trøndelag har kjøpt lisens i Norge. Ideen med puppeauksjonen kom under en telefonkonferanse.

- Vi åpner i morgen, og tenkte å være litt kreative, forteller Kurt Ove Storvik, daglig leder i North-Shop.

Konseptet bak auksjonen er nytt. I stedet for å by prisen opp, byr man prisen ned. Alle bud starter på 10 øre, så senkes prisen med 10 øre hver gang noen byr. Det koster mellom to og 12 kroner å legge inn et bud.

Får penger - og vare Får man det siste budet, får man pengene budet er på, pluss varen.

- Silikonpuppene gis i form av et gavekort på 29 000 kroner. Den auksjonen vil ha et maksbud på minus 14 999 kroner. Vinner man auksjonen med et maksbud, vil man altså få 14 999 kroner, samt gavekortet på 29 000 kroner.

Hvis auksjonen går til makspris, har nettstedet fått inn 149 991 bud til seks kroner budet. Inntjeningen vil da bli 899 946 kroner, med en netto fortjeneste på 855 947 kroner etter at gavekort og utbetaling er unnagjort.

I fjor mente Lotteritilsynet at liknende nettauksjoner, der man må betale for å gi bud, er ulovlige. Kulturdepartementet mente imidlertid at auksjonene var lovlige.

Lotteritilsynet: - Bruk hodet Dagbladet var i dag i kontakt med Lotteritilsynet, men de har ikke hørt om den nye auksjonen ennå, der man får penger for å vinne auksjonen. De sjekker nå saken opp med sine jurister.

- Det er vanskelig å vite om dette er ulovlig, vi må nesten se hvordan det fungerer. Dette skal vi helt klart se nærmere på, sier Steinar Hatlestad, kommunikasjonsrådgiver i Lotteritilsynet, til Dagbladet.

Hatlestad gir et generelt råd til norske forbrukere:

- Bruk hodet før du bruker penger!

Forbrukerombudet: - Vær oppmerksom Forbrukerombud Gry Nergård sier at de fikk mange klager i sommer på liknende auksjonssider.

- Vi har vært skeptiske til mange av disse nettauksjonene. For det første er det vanskelig å forstå for mange, vilkårene og premissene kommer ikke alltid godt nok fram. Det er litt tidlig å gå ut og advare mot denne siden, før vi har sett den. Men vi ber folk være veldig oppmerksomme på hva dette er for noe, sier Nergård til Dagbladet.

Hun stiller seg også at reklame for plastisk kururgi er underlagt et strengt regelverk.

- Man skal blant annet ikke gi rabatter til denne type operasjoner, sier Nergård.

- Kan være svindel Forbrukerombudet varsler nå en ny runde med Lotteritilsynet angående denne type auksjoner.

- Vi har en tanke om at enkelte av disse nettauksjonene er over på svindelsida. Lotteritilsynet mente dette var ulovlig, men Kulturdepartementet mente det ikke var det.

- Vi går grundig inn i dette, og jobber med det fortløpende. De mange klagene fra i sommer, gjør at vi ser på det på nytt, sier Nergård.

Kurt Ove Storvik er ikke redd for lovligheten bak auksjonen, men frykter for reaksjoner på puppestuntet.

- Jeg har sovet på sofaen de siste dagene, har hatt vondt i magen og vært kvalm. Det er spenning for at det kan bli bråk av det her, sier Storvik.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!