BESØK 2012: Kjell Mange Bondevik på besøk i Burma. Her møtte han Aung San Suu Kyi. Foto: Håvard Kleppa.
BESØK 2012: Kjell Mange Bondevik på besøk i Burma. Her møtte han Aung San Suu Kyi. Foto: Håvard Kleppa.Vis mer

Aung San er en «forsiktig optimist»

Aung San Suu Kyi er en forsiktig optimist, som har fått til en god dialog med president Thein Sein, og hun godtar de militæres politiske rolle i en overgangsperiode.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette sier Kjell Magne Bondevik, tidligere norsk statsminister, etter sitt tredje besøk i Burma. Han sier det politiske klimaet, både i de herskende sirkler og på gata, er helt annerledes enn før.

- Jeg er en forsiktig optimist, sier Aung San Suu Kyi. Hun og president Thein Sein har fått et tillitsforhold. De to har en god dialog. Men det er fremdeles de militære som avgjør. Dette er hva hun sa til meg, sier Kjell Magne Bondevik.

Avgjørende måneder
- Hun mener de kommende månedene er avgjørende. Jeg spurte henne om ikke det neste parlamentsvalget i 2015 er den store prøven. Hun er enig i dét, men hun tror de neste månedene vil vise hvor langt de politiske reformene bærer, legger han til.

Dagen før vår nasjonaldag hadde Bondevik besøk av ei gruppe parlamentarikere fra Burma, med parlamentspresident Shwe Mann i spissen, som i noen dager har vært gjester hos Stortingspresident Dag Terje Andersen. Shwe Mann, tidligere general og sterkt knyttet til diktaturet, er høflig vag når Dagbladet spør hva han har lært om det norske statsstyret.

De militære
- Jeg har lært hvordan de politiske partiene deltar i den politiske prosessen på sin egen måte. Deres parlament har gitt plass opposisjonen og de politiske partiene. Jeg vil ta med meg erfaringene hjem fra Norge og bruke det som passer. Vi kan ikke kopiere, sier han.

- Har dere snakket om de militæres forhold til de politiske institusjonene under besøket?

-Ikke under våre drøftinger, men under lunsjen snakket vi om dette. Det er et viktig spørsmål. Vår grunnlov bygger på vår historie og vår kultur. Hvis grunnloven ikke er på linje med dagens krav, kan den endres som loven foreskriver, svarer Shwe Mann.

- Aung San vil ha de militære ut av politikken. Men hun sier også at de kan spille en rolle i en overgangsperiode, sier Bondevik.

- Er de militæres rolle et tabu?

- Nei, ikke lenger. Men det er ikke alltid de svarer når vi spør om dette, sier han.

Hovedkravene
- Hva er de politiske hovedkravene nå for den demokratiske opposisjonen?

- For det første er det å endre grunnloven. Den gir de militære rett til 25 prosent av setene i parlamentet. For det andre er det å løslate alle de politiske fangene. Partiet til Aung San har ei liste på 271 politiske fanger. Andre sier de teller opp mot 500. For det tredje gjelder det å få med de etniske mindretallene i landet, som nå har samlet seg i en paraply-organisasjon. De har i årevis ligget i strid med diktaturet, sier Bondevik.

Han, og Oslo-senteret som han leder, mener det er «kjempeviktig» å holde en dialog mellom tre parter: Regjeringa, Nasjonal Liga for Demokrati, som er partiet til Aung San, og de etniske mindretallene. Det er der et ekte demokrati kan skapes, mener han.

- Vi snakket også om økonomiske og sosiale reformer, fordi å bedre folks dagligliv og politiske reformer er avhengige av hverandre. Det er bra, sier Aung San, men bedre dagligliv kan aldri erstatte frihet og demokrati, forteller Bondevik.

Klima-skifte
I neste måned kommer Auing San Suu Kyi endelig til Norge, innbudt av statsminister Jens Stoltenberg. Da kan kun få takke for Nobels Fredspris. Men hun vil også gjerne til Bergen, hvor hun fikk Rafto-prisen, som var den første prisen hun vant for sin kamp for demokrati. Og hun sier hun vil gjerne møte folket i Norge, forteller Bondevik.

- Hvordan har det politiske klimaet endret seg i Burma?

- Ja, det er et helt annet. I fjor gikk det ikke an å snakke politikk med folk på gata. Da hvisket de, redde for å bli hørt. Men drosjesjåfører kunne ta opp et bilde av Aung San. Nå er det helt åpent. Busser kan kjøre rundt med bilde av henne. Og hun er i avisene og i radio og fjernsyn, om enn på mindre framtredende plass, forteller Kjell Magne Bondevik.

SLAPP INN: Kjell Mange Bondevik sammen med Aung San Suu Kyi. Foto: Håvard Kleppa.
SLAPP INN: Kjell Mange Bondevik sammen med Aung San Suu Kyi. Foto: Håvard Kleppa. Vis mer