Aung San Suu Kyi avla eden

Blir nytt medlem av nasjonalforsamlingen.

OMBESTEMTE SEG: Aung San Suu Kyi hadde først planlagt å boikotte eden siden hun ikke ønsket å love å «beskytte» grunnloven. Foto. Reuters/Scanpix.
OMBESTEMTE SEG: Aung San Suu Kyi hadde først planlagt å boikotte eden siden hun ikke ønsket å love å «beskytte» grunnloven. Foto. Reuters/Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 66 år gamle demokratiforkjemperen reiste seg sammen med 33 andre medlemmer av sitt parti, Den nasjonale demokratiligaen (NDL), som ble innvalgt i april, for å avlegge eden.

I eden heter det at de folkevalgte skal «beskytte» og «overholde» grunnloven og gjøre sitt beste for å holde nasjonen samlet.

Suu Kyi hadde først planlagt å boikotte eden siden hun ikke ønsket å love å «beskytte» grunnloven. Suu Kyi og hennes partifeller mener grunnloven må endres fordi den gir de militære uforholdsmessig mye makt. Ifølge dem burde det derfor være tilstrekkelig med et løfte om å «overholde» grunnloven.

Mandag besluttet hun å avlegge eden likevel etter mislykkede forhandlinger med president Thein Sein om endring av ordlyden.

- Vi har bestemt oss for å gjøre det vi blir bedt om, fordi vi ikke ønsker å skape politiske problemer eller spenning. De som stemte på oss, gjorde det fordi de ønsker å se oss i nasjonalforsamlingen, forklarte demokratiforkjemperen da.

Ifølge Suu Kyi har opposisjonen bestemt seg for å være fleksibel.

- Vi har alltid hatt tro på fleksibilitet i vår årelange kamp, for det er eneste måte å nå våre mål på uten vold, sa hun mandag.

(NTB)