Aung San Suu Kyi ble hyllet av det norske folk

Fredsprisvinneren takket med å invitere alle nordmenn til Burma.

BLE HYLLET:
Aung San Suu Kyi flankert av kronprins Haakon Magnus (t.v.) og Thorbjørn Jagland (t.h.), leder av Den Norske Nobelkomité, på folkefesten på Rådhusplassen utenfor Nobels Fredssenter lørdag. Kjell Magne Bondevik, leder for Oslosenteret, i bakgrunnen til høyre.
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
BLE HYLLET: Aung San Suu Kyi flankert av kronprins Haakon Magnus (t.v.) og Thorbjørn Jagland (t.h.), leder av Den Norske Nobelkomité, på folkefesten på Rådhusplassen utenfor Nobels Fredssenter lørdag. Kjell Magne Bondevik, leder for Oslosenteret, i bakgrunnen til høyre. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Omtrent ti tusen mennesker møtte i dag opp til folkefest på Rådhusplassen for å hylle fredsprisvinneren fra 1991.

Inviterte til Burma
I tillegg til kronprinsen, Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland og tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik, hadde mange burmesere møtt opp for å hedre sin heltinne.

Etter flere apeller, blant annet fra Jagland og Bondevik, snakket Aung San Suu Kyis direkte til de tusenvis av fremmøtte. Hun takket Norge for det landet har betydd for henne i hennes kamp for demokrati i Burma.

- Når vi har et hjem som er sikkert og trygt nok, er dere alle velkommen til Burma, sa hun.

Rørt Suu Kyi
Det var en rørt Aung San Suu Kyi som tok ordet etter at blant annet Ole Edvard Antonsen og bandet Big Bag hadde underholdt folkemassen ved rådhuset.

- Uten et land som deres, som hjelper for å hjelpe og ikke har en annen agenda, så ville verden vært et fattigere sted, sa hun.

- Dere er så trygge, at dere kanskje ikke vet hvordan det er å være utrygg, likevel så føler jeg deres støtte, la hun til.

John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty Norge, avslyuttet med å be kinesiske myndigheter om å følge myndighetene i Burmas eksempel og å løslate Liu Xiaobo.

TENTE FLAMME:
Aung San Suu Kyi tenner en fredsflamme på folkefesten på Rådhusplassen utenfor Nobels Fredssenter lørdag.
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
TENTE FLAMME: Aung San Suu Kyi tenner en fredsflamme på folkefesten på Rådhusplassen utenfor Nobels Fredssenter lørdag. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer