Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Aung San Suu Kyi blir utenriksminister

Klart tirsdag.

 DE VALGTE SJEFENE:  Aung San Suu Kyis nære medarbeuder Htin Kyaw er allerede utpekt til presiednet i Myanmar, og nå er det klart at Aung San Suu Kyi for en av ministerpostene. Foto: Aung Shine Oo, AP/NTB Scanpix.
DE VALGTE SJEFENE: Aung San Suu Kyis nære medarbeuder Htin Kyaw er allerede utpekt til presiednet i Myanmar, og nå er det klart at Aung San Suu Kyi for en av ministerpostene. Foto: Aung Shine Oo, AP/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aung San Suu Kyi er utnevnt til Myanmars nye utenriksminister.

Det opplyser Suu Kys parti Nasjonalligaen for demokrati (NLD) til nyhetsbyrået AFP. Det har lenge vært usikkert om Su Kyi ønsket å ha en ministerpost, men tirsdag morgen ble det gjort kjent for nasjonalforsamlingen at den tidligere fredsprisvinneren er en av 18 kandidater til ministerposter på listen til presidenten.

Tirsdag ettermiddag kom beskjeden om at Aung San Suu Kyi blir Myanmars nye utenriksminister.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters var valgvinneren aktuell for ministerpost i en av disse fire departementene: utenriks, presidentens kontor, utdanning og elektrisitet/energi.

Suu Kys parti Nasjonalligaen for demokrati (NLD) gikk seirende ut av valget i november, men fredsprisvinneren har ikke hatt mulighet til å bli president siden hun har vært gift med en utlending. Hennes to sønner er britiske, og det er også hennes avdøde ektemann, den britiske akademikeren Michael Aris.

Men forhandlingene med de militære, som har 25 prosent av delegatene i nasjonalforsamlingen utenom valgkvoten, har avdekket at hun allikevel kunne komme i sterk posisjon i den nye regjeringen - som en indirekte president.

Hennes nære medarbeider og venn Htin Kyaw ble i forrige uke valgt til ny president i landet.

Det har lenge vært usikkert om Su Ki ønsket å ha en ministerpost, men tirsdag ble det gjort kjent for nasjonalforsamlingen at Suu Kyi er en av 18 kandidater til ministerposter på listen til presidenten.

Ny regjering 1. april
President Htin Kyaw skal utpeke landets nye regjering, med unntak av innenriks-, forsvars- og grensesikkerhetsdepartementene.

Disse tre postene skal utpekes av hærsjefen.

Kyaw har lenge vært en del av Suu Kyis innerste sirkel. Han har jobbet som universitetslærer og har fra tid til annen stilt opp som fredsprisvinnerens sjåfør.

Styrer indirekte

Siden Aung San Suu Kyis ikke selv kan bli president, er hennes plan å indirekte styre landet via en stedfortreder.

Hennes utvalgte var en godt bevart hemmelighet fram til hun kunngjorde Htin Kyaw som kandidat for snart to uker siden.

En ny regjering skal etter planen være på plass 1. april.

(NTB-DPA-AP-Reuters/Dagbladet).

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart