Aung San Suu Kyi endelig fri

Aung San Suu Kyi er fri fra husarresten. Nå er hun på kontoret for første gang på halvannet år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har full bevegelsesfrihet, jeg kan gå hvor jeg vil, sa hun til de flere hundre tilhengerne som hadde møtt opp mandag for å se henne utenfor hovedkvarteret til Det nasjonale forbund for demokrati (NLD).

Nobelprisvinneren ble hilst velkommen av over 300 tilhengere av Det nasjonale forbundet for demokrati (NLD) som ropte «Lenge leve Suu Kyi».

Det er den mest åpenlyse støttemarkeringen for NLD på mange år. Militærjuntaen i Burma har holdt 56 år gamle Suu Kyi innesperret i hennes hjem i 19 måneder.

- Jeg håper jeg vil være i stand til å utføre mine plikter for mitt parti og mitt land på best mulig måte, sa Suu Kyi.

Men hun antydet samtidig at hun vil vise tilbakeholdenhet overfor juntaen og vil vente med å reise rundt i landet.

Suu Kyi sa at samtalene med militærjuntaen har gått videre fra innledende tillitsskapende arbeid. De vil nå ta tak i politiske temaer, slik som grunnlovs- og økonomiske spørsmål.

- Viktig begynnelse

FNs spesialutsending Razali Ismail sier løslatelsen er en viktig begynnelse, men at forsoningsarbeidet i Burma fortsatt vil ta tid.

- Jeg håper de vil fortsette forhandlingene for å innføre demokrati og vi må gi dem tid. Ikke forvent at det skal skje med en gang, sier Ismail. Han har hatt en viktig rolle i å bringe de to partene sammen for å gjøre slutt på konflikten.

Ismail oppfordret samtidig det internasjonale samfunn om å hjelpe Burma med bistand til mat, sikkerhet, helse og utdanning.

Militærregimet i Burma varslet den forestående løslatelsen søndag kveld norsk tid og sa at den «vil skrive en ny side i landets historie». Det ble også varslet at en rekke andre politiske fanger ville bli løslatt.

Kan drive partiarbeid

En talsmann for regjeringen sa at Suu Kyi fritt vil kunne delta i partiarbeid.

- Vi vil forplikte oss til å la alle våre borgere delta fritt i det politiske liv, samtidig som vi prioriterer nasjonal enhet, fred og stabilitet, het det i erklæringen fra juntaen.

Det internasjonale samfunnet har lagt sterkt press på militærregimet i Burma siden demokratibevegelsens fremste talskvinne og symbol ble innesperret igjen i 2000. Før det satt hun i husarrest i seks år, fra 1989 til 1995.

Under Suu Kyis ledelse vant NLD en overveldende seier i det siste demokratiske valget i Burma i 1990, men juntaen ville ikke gi fra seg makten. Militærjuntaen har styrt landet siden 1962.

(NTB)