Aung San Suu Kyi er alvorlig syk

Hovedlegen arrestert og assistentlegen nektes adgang til Suu Kyi.

IKKE VED GOD HELSE: Dette bildet av Aung San Suu Kyi er tatt i 2002. Hun skal nå være ved dårlig helse. Foto: AFP/Scanpix     AFP PHOTO
IKKE VED GOD HELSE: Dette bildet av Aung San Suu Kyi er tatt i 2002. Hun skal nå være ved dårlig helse. Foto: AFP/Scanpix AFP PHOTOVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): Burmas opposisjonsleder i husarrest, Aung San Suu Kyi, har den siste tiden vært ved svært svak helse.

Lørdag sa talsmannen Nyan Win til nyhetsbyrået AFP at hun ikke greide å ta til seg mat, har lavt blodtrykk og er dehydrert.

På fredag var assistenten til legen hennes innom huset, der Suu Kyi sitter i arrest, for å gi opposisjonslederen intravenøs næring. Hovedlegen hennes ble tidligere i uken arrestert av ukjente grunner. Og nå er også assistenten nektet adgang til fredsprisvinneren fra 1991.

Nå går talsmannen for Suu Kyis parti, National League for Democracy (NLD), ut og ber landets militære styre og tillate legen tilgang snarlig. Det ukjent for talsmannen hvorfor Suu Kyis hovedlege ble arrestert og assistent nektet adgang.

Skal løslates 27. mai
Burmas opposisjonsleder har sittet i husarrest i 13 av de siste 19 årene, og de få besøkene hun har fått har vært fra legen. Aung San Suu Kyis husarrest skal i utgangspunktet være over 27. mai. Og ifølge talsmannen Nyan Win har militærjuntaen ingen rett til å forlenge arresten.

- Dersom de skulle forlenge husarresten, vil de bryte loven. Vi håper at hun vil bli løslatt under internasjonalt press, sier Win til CNN.

Suu Kyi ble satt i husarrest i 1989 og ble tilbudt frihet om hun ville forlate landet, noe hun avslo. Da militærjuntaen i 1990 gikk med på frie valg vant hennes parti NLD, men juntaen nektet å godkjenne resultatet.

I utgangspunktet skal det avholdes fritt valg neste år for å gjeninnføre en demokratisk prosess i Burma, men menneskerettighetsorganisasjoner mener at et eventuelt valg ikke vil føre til annet enn en videreføring av juntaens regime.

Suu Kyi har i perioder vært fri fra husarrest, men da hun har brutt juntaens forbud mot å møte andre opposisjonelle ledere eller vestlig presse, har hun igjen blitt fengslet og satt i husarrest.

Aung San Suu Kyi har tidligere vært svært syk, som da hun i fjor nektet å ta til seg næring, men på det tidspunktet fikk legene tilgang til den 63 år gamle kvinnen.

I HUSARREST: I dette huset er Aung San Suu Kyi.  EPA/NYEIN CHAN NAING
I HUSARREST: I dette huset er Aung San Suu Kyi. EPA/NYEIN CHAN NAING Vis mer