Aung San Suu Kyi er urolig for framtida

Jonas Gahr Støre ga fredsprisvinneren råd på veien videre.

MØTTE STØRE: - Vi snakket om Norge og Burmas politiske samarbeid, var alt Aung San Suu Kyi ville si til pressen da hun forlot Utenriksdepartemenetet etter sitt lengre møte med Jonas Gahr Støre i formiddag. Foto: REUTERS/Cathal McNaughton
MØTTE STØRE: - Vi snakket om Norge og Burmas politiske samarbeid, var alt Aung San Suu Kyi ville si til pressen da hun forlot Utenriksdepartemenetet etter sitt lengre møte med Jonas Gahr Støre i formiddag. Foto: REUTERS/Cathal McNaughtonVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aung San Suu Kyi hadde i dag et lengre møte med utenriksminister Jonas Gahr Støre. Etter møtet vinket hun glad og fornøyd til oppmøtt presse og svarte kort at hun og utenriksministeren hadde snakket om Norges og Burmas politiske samarbeid.

- Populær
Det var tydelig at Støres møte med Aung San Suu Kyi gjorde inntrykk på den norske utenriksministeren. Tidligere har han vært på besøk i fredsprisvinnerens eget hjem.

- Jeg sa til henne at hun må ta til seg denne mottakelsen. Det er en anerkjennelse for henne, men også for hennes folk og hennes land. Så går jeg ut fra at lederne i Myanmar vet hvor populær hun er ute. Hvis dette kommer som en overraskelse på dem, er det på tide at den nå kommer, så de kan ta dette inn over seg, sier han og legger til:

- Så får vi håpe at hun har klokskap til å spille på dette på en måte som ikke gjør hennes egen rolle vanskeligere. Det tror jeg hun har.

Norge skal hjelpe
Det store spørsmålet etter møtet var derfor hvordan Norge skal hjelpe Aung San Suu Kyi i hennes kamp for demokrati i Burma.

- I forhold til henne leger vi vekt på at hun er en person med en historisk rolle og posisjon. Hun har et spesielt forhold til Norge gjennom Raftoprisen og Nobelprisen. Men i forhold til den politiske situasjonen i Myanmar (myndighetenes navn på Burma red. anm.) er hun del av opposisjonen som består av flere deler, og av myndighetene, sier Støre til Dagbladet etter møtet med Suu Kyi tidligere i dag.

- Det er viktig for Norge ikke å ta parti med den ene eller den andre siden der, legger han til.

- Veldig krevende
Etter at Aung San Suu Kyi takket for seg hos utenriksministeren, kunne han fortelle Dagbladet at hun under møte med ham hadde uttrykt bekymring for demokratiprosessen videre i hjemlandet.

- Ja, hun skal gå en veldig vanskelig balansegang. Hennes vanskelige avveining er hvor tett hun skal stole på og forholde seg til myndighetene framover, og hvor mye hun fortsatt skal bidra til å opprettholde et press på dem, sier Støre til Dagbladet og legger til:

- Ingen misunner henne den balansegangen framover. Det er veldig, veldig krevende.

Trenger hjelp
Støre mener det framover vil handle om hvor sterkt reformkreftene står i forhold til motkreftene i Burma.

- Og det store spørsmålet er: Hvor står militæret. Aung San Suu Kyi mener at de som nå leder reformkreftene er tidligere generaler, men det er ikke de som i dag leder militæret. Så hvordan dette blir bundet opp er hun urolig for. Samtidig er det slik at prosessen har startet, den går det ikke an å reversere, sier utenriksministeren etter det over en times lange møte med Suu Kyi.

VIL HJELPE:  Utenriksminister Jonas Gahr Støre og Norge vil gjerne ha en rolle i å hjelpe demokratisprosessen i Burma. Foto: REUTERS/Cathal McNaughton
VIL HJELPE: Utenriksminister Jonas Gahr Støre og Norge vil gjerne ha en rolle i å hjelpe demokratisprosessen i Burma. Foto: REUTERS/Cathal McNaughton Vis mer

- Ga hun uttrykk for hva slags hjelp hun og landet hennes trenger av Norge?

-Jeg oppfatter at hun formidler et behov av veldig ulik karakterer. Hun viste til at utdanningssektoren trenger reformer, hun var opptatt av tilgang på elektrisitet og tilgang på vann, men hvordan det skal organiseres er hun litt mer uklar på.

Støre ga råd
Støre benyttet også muligheten til å gi frigjøringshelten noen råd på veien inn i den politiske kampen for reformer.

- Det jeg mener hun bør engasjere seg i er hvordan de nå, med det nåværende styresettet, kan styrke opposisjonen. De står overfor enorme utfordringer i å reformere økonomien, rettstaten og politiet, sier Støre.

- Dette arbeidet må begynne nå. Det kan ikke vente til et ukjent valgresultat i 2015.

- På parti med reform
Støre forteller at han til uka skal ha møte med en av ministrene som er pådriver for reformer i landet, som også er på besøk i Norge.

- Vi må forsøke å ta parti med reformprosessen. Da er det veldig viktig for oss å ha en åpen dialog med henne, men også med andre opposisjonspolitikere og andre etniske grupper.

- Hva vil Norge gjøre konkret framover?

- For første gang er vi i en slik posisjon at vi kan gjøre noe av to grunner: Vi har hatt et langvarig forhold til opposisjonen, som kjenner oss. Vi har også fått et tillitsforhold til regjeringen, blant annet gjennom denne humanitære hjelpen som vi bidro med etter syklonen. På den bakgrunn har vi vært tidlig inne for å se hvordan vi kan bidra med å samordne givere til å støtte prosjekter som kan vise befolkningen at fred er å foretrekke framfor krig, sier Støre.

Gjør en forskjell
Allerede i dag bidrar Norge med humanitær bistand i Burma.

- Mange undervurderer karakterer av Myanmar, (myndighetenes navn på Burma, red. anm.) som på mange måter er et land i krig med seg selv. Vi leder nå en gruppe av land som vil mobilisere finansiering for veldig konkrete prosjekter, initiert av lokale myndigheter, inn i de områdene hvor det har vært etnisk krigføring med å støtte humanitære prosjekter, som minerydding og retur av flyktninger, forteller Støre og legger til:

- VELDIG KREVENDE: - Aung San Suu Kyi skal gå en veldig vanskelig balansegang. Hennes vanskelige avveining er hvor tett hun skal stole på og forholde seg til myndighetene framover, og hvor mye hun fortsatt skal bidra til å opprettholde et press på dem, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til Dagbladet. Foto: Veslemøy Lode / Dagbladet
- VELDIG KREVENDE: - Aung San Suu Kyi skal gå en veldig vanskelig balansegang. Hennes vanskelige avveining er hvor tett hun skal stole på og forholde seg til myndighetene framover, og hvor mye hun fortsatt skal bidra til å opprettholde et press på dem, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til Dagbladet. Foto: Veslemøy Lode / Dagbladet Vis mer

- Det er det som gjør at folk ser en forskjell. Det er også Aung San Suu Kyi veldig enig i. De politiske samtalene med henne lander veldig fort ned på bakken; Hvordan bygge flere brønner og hvordan møte behovet for mer strøm.

TOK FARVEL: Etter møtet med Jonas Gahr Støre dro Aung San Suu Kyi videre til Bergen for å møte Rafto-stiftelsen, som først var ute med å gi henne en pris for hennes arbeid for demokrati i Burma. I morgen kommer hun tilbake til Oslo for å delta på Oslo Forums konferanse med U2-vokalisten Bono. Deretter forlater hun Norge for en tur til England og hennes gamle studiested, Oxford. Foto: Veslemøy Lode / Dagbladet
TOK FARVEL: Etter møtet med Jonas Gahr Støre dro Aung San Suu Kyi videre til Bergen for å møte Rafto-stiftelsen, som først var ute med å gi henne en pris for hennes arbeid for demokrati i Burma. I morgen kommer hun tilbake til Oslo for å delta på Oslo Forums konferanse med U2-vokalisten Bono. Deretter forlater hun Norge for en tur til England og hennes gamle studiested, Oxford. Foto: Veslemøy Lode / Dagbladet Vis mer
503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 221938083


Varnish cache server