Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Aung San Suu Kyi får intravenøs næring

Fredsprisvinneren er kraftig underernært.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Burmas opposisjonsleder Aung San Suu Kyi i Burma er kraftig underernært og gis nå intravenøs næring.

Den 63 år gamle fredsprisvinneren har sittet i husarrest mer eller mindre sammenhengende de siste 19 årene, og er prisgitt militærjuntaen i landet.

16. august innledet Aung San Suu Kyi en protestaksjon og nektet å ta imot de daglige rasjonene med mat fra de militære, noe som raskt bidro til svekket helse.

I helgen slo legen hennes alarm, og sørget for at hun fikk intravenøs næring, samtidig som han overtalte henne til å ta imot matrasjonene igjen.

Talsmenn for opposisjonslederen understreker at hun ikke har sultestreiket, men at hun har spist lite og gitt mesteparten av det hun har hatt i huset, til den gamle hushjelpen som lever sammen med henne.

- Hun har spist lite og gitt mesteparten av maten til hushjelpen Khin Khin Win, som ikke er ved god helse. Aung San Suu Kyis helse blir derfor stadig mer svekket, heter det i en kunngjøring fra opposisjonspartiet NLD.

Khin Khin Wins datter bor også i huset, men ble før helgen innlagt på sykehus med nyreproblemer.

Aung San Suu Kyi og NLD vant i 1990 Burmas første demokratiske valg, men de militære, som hadde styrt landet siden 1962 nektet å gi fra seg makten.

SYK: Aung San Suu Kyi (63) har sittet i husarrest mesteparten av de siste 19 åra. Foto: EPA/SCANPIX
SYK: Aung San Suu Kyi (63) har sittet i husarrest mesteparten av de siste 19 åra. Foto: EPA/SCANPIX Vis mer

Opposisjonslederen har siden valget tilbrakt mesteparten av tiden i husarrest, og har ikke kunnet reise til Norge for å motta Nobels fredspris, som hun fikk i 1991.

Suu Kyi fikk heller ikke delta i begravelsen til ektemannen Michael Aris, som døde i Storbritannia i 1999, og har ikke kunnet kommunisere med de to sønnene sine siden 2003.

(NTB)

image: Aung San Suu Kyi får intravenøs næring

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!