Aung San Suu Kyi i møte med Jonas Gahr Støre

Skal finne måter Norge kan bidra til demokrati i Burma.

SKAL FÅ HJELP: Utenriksminister Jonas Gahr Støre tok i dag morges i mot Aung San Suu Kyi for å diskutere hvordan Norge kan bidra til demokratisprosessen i Burma. Møtet mellom de to er bare et av mange offisielle møter i løpet av Suu Kyis Norges-tur. I formiddag drar hun videre til Bergen for å treffe Rafto-stiftelsen og delta på folkemøte. Foto: Veslemøy Lode / Dagbladet
SKAL FÅ HJELP: Utenriksminister Jonas Gahr Støre tok i dag morges i mot Aung San Suu Kyi for å diskutere hvordan Norge kan bidra til demokratisprosessen i Burma. Møtet mellom de to er bare et av mange offisielle møter i løpet av Suu Kyis Norges-tur. I formiddag drar hun videre til Bergen for å treffe Rafto-stiftelsen og delta på folkemøte. Foto: Veslemøy Lode / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Litt over halv elleve i dag tok utenriksminister Jonas Gahr Støre i mot Aung San Suu Kyi. Det er første gang han får ønske fredsprisvinneren velkommen. Sist gang de to møttes før Norgesbesøket var på hjemme hos Suu Kyi, i det samme hus hvor hun har sittet i husarrest i over 15 år.

I møtet med Støre vil Aung San Suu Kyi diskutere hvordan Norge kan bidra til demokratiprosessen i Burma.

Norgestur
Møtet mellom de to er bare et av mange offisielle møter i Suu Kyis Norges-tur. I formiddag drar hun videre til Bergen for å treffe Rafto-stiftelsen og delta på folkemøte.

Etter Nobelforedraget i Oslo rådhus i går, ble Suu Kyi hyllet av en folkemengde på over ti tusen mennesker på Rådhusplassen. Dagen før  møtte hun statsminister Jens Stoltenberg for deretter å bli hedret med middag på Akershus slott hvor kongeparet, regjeringen og Nobelkomiteen deltok.

En liten, vever kvinne
I går holdt hun endelig sitt Nobelforedrag. 21 år etter hun ble tildelt Nobels fredspris fikk hun omsider holde sitt fredsprisvinnerforedrag på omtrent samme måte som under en offisiell utdelingsseremoni. Der snakket hun om kampen for menneskerettigheter og hvor viktig fredsprisen ble for henne.

- Fredsprisen åpnet en dør i mitt hjerte, fortalte hun.

Foredraget gjort dypt inntrykk på en rekke norske politikere, deriblant Jens Stoltenberg, som omtale talen som en «mektig tale fra en liten, vever kvinne».

Varm velkomst Etter møtet med Støre drar Aung San Suu Kyi videre til Bergen, hvor hun skal treffe Rafto-stiftelsen, som var først ute med å gi henne en pris. Deretter blir det nok et folkemøte på Torgallmenningen i Bergen.

Allerede fredag uttrykket Aung San Suu Kyi overraskelse over mottakelsen hun fikk av det norske folk og hennes egne i Oslos gater.

-  Jeg var overrasket over hvor mange som kjente meg igjen i Oslos gater, sa Suu Kyi i en tale under middagen fredag. Hun framhevet også Norge som en god venn å ha i tøffe tider.