HÅPER: Win Tin, en av lederne i Aung San Suu Kyis demokratiske parti, taler til presse og demonstranter i dag. Suu Kyis advokat regner med at hun løslates i løpet av få timer. Foto: EPA
HÅPER: Win Tin, en av lederne i Aung San Suu Kyis demokratiske parti, taler til presse og demonstranter i dag. Suu Kyis advokat regner med at hun løslates i løpet av få timer. Foto: EPAVis mer

- Aung San Suu Kyi løslates om få timer

Demokratiheltinna har sittet fengslet 15 av de 21 siste åra, etter at hun vant valget i Burma.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går ryktes det at lederne i militærdiktaturet signerte løslatelsespapirene til Aung San Suu Kyi. Fredsprisvinneren fra 1991 har sittet fengslet i husarrest 15 av de 21 siste åra, etter at hun vant valget i 1990.

Forrige helg ble det for første gang siden 1990 avholdt valg i Burma, men denne gangen var valget rigget av de militære lederne. I flere områder der militærdiktaturet står svakt, ble det ikke avholdt valg, mens i andre områder ble velger truet til å stemme.

Suu Kyis parti, Nasjonal demokratisk kraft (NDK), boikottet valget, siden deres leder fortsatt sitter fengslet.

- Forventer løslatelse i kveld I dag kan imidlertid husarresten være over, hundrevis av støttespillere har samlet seg i Rangoon i påvente av at Burmas symbol på demokrati og frihet skal slippes løs.

- Vi vet ikke nøyaktig når hun slippes fri, men vi forventer at det vil skje i kveld, sier Nyan Win, en av Suu Kyis advokater, til CNN.

Burma ligger fem og en halv time foran Norge, dermed er klokka 15.30 lokal tid når denne artikkelen skrives.

I HUSARREST: I dette huset i Rangoon sitter Aung San Suu Kyi i husarrest. Foto: AFP
I HUSARREST: I dette huset i Rangoon sitter Aung San Suu Kyi i husarrest. Foto: AFP Vis mer

Gjennomføringen av det ufrie valget forrige helg, kan ironisk nok være det som fører til hennes løslatelse, siden hun ikke lenger har «vunnet» det siste valget i landet.

- Det gir mening at regimet løslater henne. Hun er ikke lenger noen trussel for dem som rettmessig leder av Burma, sier Benjamin Zawacki, Amnesty Internationals Burma-ekspert, til CNN.

- Betingelsesløs løslatelse Selv om militærdiktaturet løslater Suu Kyi, kan det hende det blir stilt betingelser om at hun ikke må drive politisk arbeid. Tidligere har fredsprisvinneren nektet å godta slike betingelser.

- Det viktigste nå er at det internasjonale samfunn må kreve en betingelsesløs løslatelse og kreve garantier for hennes sikkerhet.  Hun må gis et rom for å handle politisk. Partiet hennes er jo forbudt. Og valgresultatet er ikke klart ennå, så det vil ta lang tid før det nye parlamentet er på plass. Det er mye som ikke er avklart, og det gjør situasjonen spent, sa daglig leder i Den norske burmakomité, Inger Lise Hushøy, til Dagbladet i går.

Advokat Nyan Win sier ifølge BBC at Suu Kyi vil møte lederne for NDK, media og demonstrantene når hun frigis.

Tror ikke på betingelsesløs løslatelse Amnestys Zawacki tror imidlertid ikke at demokratiheltinna løslates uten betingelser.

- Jeg antar at det knyttes betingelser til løslatelsen. Hvis hun bryter disse betingelsene, vil hun bli arrestert igjen, sier Zawacki.

STØTTESPILLERE: Hundrevis av støttespillere har samlet seg i påvente av Aung San Suu Kyis løslatelse. Foto: EPA
STØTTESPILLERE: Hundrevis av støttespillere har samlet seg i påvente av Aung San Suu Kyis løslatelse. Foto: EPA Vis mer

Betingelsene fra militærdiktaturet kan være begrensninger på hvem hun kan møte eller snakke med. Aung San Suu Kyi krever ifølge CNN muligheten til å bruke Twitter for å kommunisere med Burmas yngre befolkning.