Aung San Suu Kyis: - Nå må alle holde sammen

Aung San Suu Kyi forsøkte å tale til folkemengden etter å ha blitt løslatt, men manglet mikrofon.

HILSTE FOLKEMENGDEN: Aung San Suu Kyi etter løslatelsen. Hun har sittet 15 av de siste 21 årene i husarrest. Sist gang hun var løslatt var i 2002, men hun ble arrestert igjen året etter. Foto: AFP
HILSTE FOLKEMENGDEN: Aung San Suu Kyi etter løslatelsen. Hun har sittet 15 av de siste 21 årene i husarrest. Sist gang hun var løslatt var i 2002, men hun ble arrestert igjen året etter. Foto: AFPVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var ventet at Aung San Suu Kyi skulle løslates i dag, og nå er det bekreftet fra representanter fra militærdiktaturet, melder en rekke nyhetsnettsteder over hele verden.

Aye Chan Naing, lederen i Democratic Voice of Burma - som sender fra Oslo, befinner seg nå i Thailand. Han har løpende kontakt med radiostasjonens folk som befinner seg utenfor huset der Suu Kyi sitter

- Jeg snakket med dem for ti minutter siden. Menneskemengden har revet ned barrikadene rundt huset og har løpt mot inngangen. Det har vært en ganske opphisset konfrontasjon med vaktene, sier Naing til Dagbladet.
- Håper det er alvor Fra Democratic Voice of Burmas lokaler i Oslo dekker de løslatelsen ved hjelp av lokale journalister.

- Aung San Suu Kyi er løslatt. Hun har forsøkt å adressere folkemengden, men har ingen mikrofon og blir overdøvet av en stor folkemengde som roper Lenge leve «Aung San Suu Kyi», sier Moe Aie, nyhetsleder i Democratic Voice of Burma til Dagbladet.

- Hun ber nå folk om å gå hjem, videre sier hun at hun skal tale til folket fra kontoret sitt i morgen.

Sikkerhetsstyrkene har nå trukket seg tilbake. Ifølge CNN er det flere tusen støttespillere som nå feirer løslatelsen.

DEMOCRATIC VOICE OF BURMA: Den norgesbaserte radiostasjonen har mange lokale journalister som rapporterer om situasjonen i Burma. Dagbladet er tilstede og følger arbeidet til demokratiforkjemperne. MMS: Anders Holth Johansen
DEMOCRATIC VOICE OF BURMA: Den norgesbaserte radiostasjonen har mange lokale journalister som rapporterer om situasjonen i Burma. Dagbladet er tilstede og følger arbeidet til demokratiforkjemperne. MMS: Anders Holth Johansen Vis mer

- Dette er et stort steg for Burma. Hun er den eneste som kan samle landet og som kan kommunisere med internasjonale myndigheter. Jeg vil minne om at Burmas militærjunta flere ganger har veklset mellom å ha et stort press og et mindre stort press på opposisjonen. Ikke første gang hun løslates. Vi håper det er alvor denne gangen.

Ifølge rapporter sto lille Aung San Suu Kyi på en kasse for å tale til folkemengden.

- Nå må alle i Burma holde sammen for å nå målet vårt, uansett etnisitet og politisk syn, var budskapet hennes.

Vant valg i 1990 Ryktene har gått de siste dagene om at Fredsprisvinneren fra 1991 skulle løslates. Demokratiforkjemperen vant et demokratisk valg i Burma i 1990, men allerede fra 1989 har hun sittet i husarrest eller vært under streng kontroll.

Forrige helg ble det for første gang siden 1990 avholdt valg i Burma, men denne gangen var valget rigget av de militære lederne. I flere områder der militærdiktaturet står svakt, ble det ikke avholdt valg, mens i andre områder ble velger truet til å stemme.

Suu Kyis parti, Nasjonal demokratisk kraft (NDK), boikottet valget, siden lederen deres satt fengslet.

HER SATT HUN:: Her har Aung San Suu Kyi sittet arrestert 15 av de siste 21 årene. Foto: AFP
HER SATT HUN:: Her har Aung San Suu Kyi sittet arrestert 15 av de siste 21 årene. Foto: AFP Vis mer

65-åringens husarrest gikk ut 13.30 i dag, men meldingen om løslatelsen kom 11.40.

Spørsmål om betingelser Det knyttes spenning til om det ligger betingelser for løslatelsen. Tidligere har Suu Kyi nektet betingelser som setter grenser for hennes ytringsfrihet ved løslatelse.

- Det viktigste nå er at det internasjonale samfunn må kreve en betingelsesløs løslatelse og kreve garantier for hennes sikkerhet.  Hun må gis et rom for å handle politisk. Partiet hennes er jo forbudt. Og valgresultatet er ikke klart ennå, så det vil ta lang tid før det nye parlamentet er på plass. Det er mye som ikke er avklart, og det gjør situasjonen spent, sa daglig leder i Den norske burmakomité, Inger Lise Hushøy, til Dagbladet i går.

Gjennomføringen av det ufrie valget forrige helg, kan ha vært det som førte til løslatelsen, siden hun ikke lenger har «vunnet» det siste valget i landet.

- Det gir mening at regimet løslater henne. Hun er ikke lenger noen trussel for dem som rettmessig leder av Burma, sier Benjamin Zawacki, Amnesty Internationals Burma-ekspert, til CNN.

Løslatt i 2002 Aung San Suu Kyi ble løslatt i 2002, da sa hun følgende, ifølge Den norske burmakomité:

- Min løslatelse må ikke anses som et avgjørende gjennombrudd for demokrati. Når alle mennesker i Burma har grunnleggende friheter — da har vi et avgjørende gjennombrudd.

Etter løslatelsen i 2002 ble Suu Kyi og hennes familie angrepet flere ganger. 30. mai 2002 under en reise nord i Burma ble 70 personer drept og over 100 arrestert, inkludert Aung San Suu Kyi.

NYHETSLEDER: Moe Aie i Democratic Voice of Burma sier at dette er et stort steg for Burma. MMS: Anders Holth Johansen
NYHETSLEDER: Moe Aie i Democratic Voice of Burma sier at dette er et stort steg for Burma. MMS: Anders Holth Johansen Vis mer

- Det internasjonale samfunn må kreve en garanti for hennes sikkerhet. Aung San Suu Kyi er fortsatt elsket av folket og dermed regimets verste fiende, sier Inger Lise Husøy, daglig leder i Den norske Burmakomité.

PS! Du kan sende en hilsen til Aung San Suu Kyi på hennes Facebookside. Ifølge CNN skal Suu Kyi ønske å bruke Twitter for å kommunisere med de unge i Burma etter løslatelsen.