Aung San vil møte folket i Norge

Aung San Suu Kyi ser fram til å møte folket i Norge, se mest mulig, og få takke for både Rafto-prisen og Nobels Fredspris når hun kommer på besøk 15. juni.

SKAL TIL NORGE: Statssekretær Torgeir Larsen møtte  fredsprisvinner Aung San Suu Kyi i hennes hjem hvor hun har sittet i husarrest.
SKAL TIL NORGE: Statssekretær Torgeir Larsen møtte fredsprisvinner Aung San Suu Kyi i hennes hjem hvor hun har sittet i husarrest.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

YANGON (Dagbladet): Den burmesiske opposisjonslederen tok imot statssekretær Torgeir Larsen fra Utenriksdepartementet i Norge i huset sitt ved bredden av Inyasjøen i Yangon til et tre kvarters politisk møte idag. Etterpå tok hun farvel med Larsen og hver enkelt i følget hans med et «håper å se deg i Norge!».

Vil takke Norge
- Det jeg først og fremst ønsker med besøket er å ha så mye kontakt som mulig med folket i Norge og å takke dem for alt de har gjort for å støtte vår sak, sier Aung San Suu Kyi i et intervju med Dagbladet.

Like etterpå dro hun for første gang på 24 år ut av Burma, hvor hun har sittet femten år i husarrest i nettopp dette huset. Hun dro til Thailand for å delta på en økonomisk konferanse om Øst-Asia. Tidligere har hun ikke vågd å dra utenlands, av frykt for å ikke kunne vende tilbake til Burma.

Så drar hun etterpå til Europa, hvor hun blant annet kommer til Norge. Hun skal også dra til Storbritannia.

- Der håper jeg å få noen rolige dager med min yngste sønn, sier hun til Dagbladet.

I Norge skal hun omsider få holde Nobelforedraget sitt. Og hun er også opptatt av å få takke for Rafto-prisen, som var den første internasjonale prisen hun fikk.

Hjelper med minoritetene
I møtet med Larsen snakket de både om reformene i Burma, som har åpnet for demokratisk utvikling i det tidligere helt lukkede landet, og om Norges bidrag til dette.  Norge skal i første omgang hjelpe til med å underbygge avtalene om våpenhvile med de etniske mindretallene i landet. Disse mindretallene har mer eller mindre ligget i borgerkrig med landets regjering i seksti år.

- Norge skal blant annet hjelpe til med minerydding og på andre måter hjelpe de som har flyktet til å komme hjem, sier Larsen.

Dagen før møtet med Aung San Suu Kyi hadde han besøk et hittil «svart område», helt lukket for utenforstående, i karen-folkets område øst i landet mot grensa til Thailand. Nå skal disse områdene åpnes, og folk skal forhåpentligvis få vende tilbake til et vanlig liv som få nålevende har opplevd.

- Jeg er en forsiktig optimist, men jeg vet det vil komme tilbakeslag, sier Suu Kyi om de demokratiske reformene.

- Demokrati og frihet
Hun våger ikke å ta noe for gitt ennå. Samtidig understreker hun hvor mange store vansker landet står framfor, også om demokratiet skulle vinne fram. Økonomien er dårlig, fattigdommen stor, det er arbeidsledige overalt.

- Du trenger ikke dra til Europa for å se massearbeidsløshet, sier hun.

Hun nevnte også for Larsen, etter deres møte, behovet for utdanning, særlig på aller mest grunnleggende trinn. Men hun er også veldig klar på hva som må komme først:

- Demokrati  og frihet.