Aure: - Tiden var inne for visumplikt

- Tiden var inne for å innføre visumplikt for borgere fra Kroatia, mener justisminister Aud-Inger Aure (KrF).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun begrunner avgjørelsen med at mange av serberne som kommer til Norge, stiller seg i en vanskelig økonomisk situasjon for å få råd til å komme til et land der de fleste av dem ikke har krav på opphold likevel.

- Enkelte selger hus, låner penger av slekt og venner eller bruker oppsparte midler for å komme hit. Dermed stiller de seg i en vanskelig økonomisk situasjon, sier Aure til NTB.

Hun viser også til at ingen av de serbiske asylsøkerne som har fått behandlet søknadene sine, har hatt grunnlag for å få asyl i Norge. De sju som har fått bli, har fått opphold på humanitært grunnlag.

Beklager

- Vi ser det som riktig å stoppe nå, slik at folk ikke har en forventning om at de får bli. Jeg føler at vi har et tilstrekkelig grunnlag for å ta en slik avgjørelse nå. Vi har en viss erfaring etter behandling av av disse sakene, påpeker Aure.

Hun synes det var vanskelig å ta beslutningen om å innføre visumplikt, ettersom målet fra norsk side er visumfrihet.

- Det er med beklagelse vi gjør det, sier Aure.

Hun påpeker at regjeringen har foreslått å fremme en tiltakspakke til hjelp for Øst-Slavonia på drøye 62 millioner kroner i år og neste år. Siktemålet er at pakken skal føre til en konkret forbedring av den daglige livssituajonen for den serbiske befolkningen i området.

Nordisk visumpolitikk

Justisministeren viser også til at det er et uttalt ønske om en felles nordisk visumpolitikk så langt det går. Sverige har hatt visumplikt siden 1992, og Danmark innførte det for et par uker siden.

- Dette er ikke noen selvstendig begrunnelse for å innføre visumplikt, men det var en medvirkende årsak, sier Aure.

Regjeringen har vurdert løpende å innføre visumplikt siden FN trakk seg ut av Øst-Slavonia i januar i år.