Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Aure gir Hagen skylda

I går sto Carl I. Hagen og hans innvandrerfiendtlige Frp-politikere nærmest i kø for å stille spørsmål ved regjeringens flyktningpolitikk. En hardt presset justisminister, Aud-Inger Aure, ga imidlertid Frp skylda for at det er kommet «gale signaler om konsekvensen av en oppmyking av asylkriteriene».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er åpen for at det kan ha kommet ut et annet budskap enn det som i realiteten er sendt. Men andre må også ta en stor del av ansvaret for at det er kommet gale signaler om konsekvensen av en oppmyking av asylkriteriene, sa Aure - med klar adresse til Fremskrittspartiet.
Hagen reagerer sterkt på Aures utspill.

Justisministerens tvetydige uttalelser kom etter at hun hadde vært utsatt for et beinhardt press i Stortingets såkalte muntlige spørretime i går. Carl I. Hagen og hans innvandrerfiendtlige partivenner Øystein Hedstrøm, Jan Simonsen og Vidar Kleppe var på hugget for å stille spørsmål ved regjeringens flyktningpolitikk. Sammen med Høyre mener Frp at regjeringen snarest må innføre visumplikt for flyktninger fra Kroatia.

Vanskelig

Når justisminister Aud-Inger Aure (KrF) legger skylda på Frp, pådrar hun seg et betydelig forklaringsproblem. I sentrumserklæringen slår Sp, KrF og Venstre entydig fast at de går inn for en mer liberal praktisering av asyl- og flyktningpolitikken. Der heter det følgende:
«Det er nødvendig å ha et regelverk som sikrer kontroll over innvandringen til Norge. Men praktiseringen av regelverket må være mer human og rettferdig. Behovet for å kontrollere innvandring må ikke gå på bekostning av Norges plikt til å ta sin del av ansvaret for mennesker på flukt.»

Overfor Dagbladet bekrefter Aure at dette også er grunnlaget for hennes og regjeringens innvandrer- og flyktningpolitikk:

- Jeg angrer ikke på at jeg lanserte liberaliseringsbegrepet. Dette innebærer for meg en oppmykning - og en mer human politikk, sier Aure.

Samtidig tar hun skarp avstand fra at regjeringen har sendt signaler som har lokket serbere til å bryte opp fra sine hjem i Øst-Slavonia for å reise til Norge.

- Det er ingenting i det jeg eller regjeringen har sagt som skulle tilsi at folk skulle få et så veldig stort håp om å få bli, sa Aure i Stortinget i går. Hun gjentok nok en gang at de som ikke har et reelt beskyttelsesbehov, ikke vil få opphold i Norge.

Frp-formann Carl I. Hagen er forundret over justisministerens mange uttalelser, og anbefaler henne å følge en konkret og utvetydig linje i flyktningpolitikken.

- I dag synes jeg litt synd på Aure. Hun vet åpenbart ikke hva hun sier, og hun husker helt åpenbart ikke hva hun sjøl har sagt tidligere. Men det husker jeg: Hun har utvetydig slått fast at regjeringen vil praktisere en mer liberal flyktningpolitikk. Det kan hun ikke snakke seg bort fra, uansett hva hun får seg til å si fra Stortingets talerstol, sier Hagen til Dagbladet.

Vanskelig med visum

Regjeringen Bondevik har åpenbart lite lyst til å innføre visumplikt for mennesker fra Kroatia, slik svenske myndigheter har gjort. KrF har tidligere vært motstander av å bruke visumplikt som et redskap for å begrense flyktningers muligheter til å komme seg inn i Norge.

Da Frp og Høyre i går presset på for å få regjeringen til å innføre visumplikt, lød svaret:

- Stemningen rundt dette er opphauset. Man skulle tro det var kommet minst 5000, ikke 500. Visumplikt har vi under løpende vurdering. Dessuten er det viktig å legge til at de fleste europeiske land, bortsett fra Sverige og Benelux-landene, har visumfrihet med Kroatia, sierAure. Se også leder side 3.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!