Aure må til Stortinget om spionsaken

Leder av Sosialistisk Venstreparti, Kristin Halvorsen, krever at justisminister Aud-Inger Aure (KrF) snarest redegjør for Stortinget om fakta i spionsaken. Justisministeren vil komme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er oppsiktsvekkende hvis det stemmer at Svein-Erik Lamark hadde en avtale med Politiets overvåkingstjeneste (POT) om å kunne stå fram med sin historie, sier Halvorsen til NTB.

Hun har ennå ikke forberedt noen henvendelse til Aure med ønske om en redegjørelse.

- Jeg vil først gi justisministeren sjansen til selv å komme til Stortinget med en redegjørelse. Det er naturlig at regjeringen undersøker hvordan POT arbeider, sier Halvorsen.

Justisminister Aure var i dag ikke tilgjengelig for kommentarer. Hun sa i går at hun alltid er villig til å gjøre det Stortinget ber henne om.

I Justisdepartementet har man ennå ikke tatt stilling til om departementet skal be om en redegjørelse fra POT om saken. Det er heller ikke vurdert om justisministeren på eget initiativ skal be om å få redegjøre for Stortinget om Lamark-saken.

POTs ønske

Svein-Erik Lamark opererte som norsk dobbeltagent i forhold til russerne i fire år. For drøyt et år siden informerte han avisen VG om rollen, ifølge ham selv for å ha en «livsforsikring» før et spionmøte i Russland. VG har siden blant annet kunnet referere samtaler mellom Lamark og russerne.

I et intervju med Aftenposten i dag sier Svein-Erik Lamark at POT selv ønsket at han skulle stå fram med sin historie. Ikke nå, men om en uke eller to. Lamark sier han ble forespeilet POTs video-opptak og bilder fra møtene med sine russiske kontakter, materiale han gjerne kunne gå til TV-stasjoner eller andre medier med.

POTs nestleder, politiinspektør Per Gammelgård, avviser ikke at Lamark skulle få lov til å stå fram med sin historie på et senere tidspunkt. Han vil ikke kommentere saken nærmere.

Fakta fram

- Alle kort må på bordet i denne saken. Det har allmenn interesse å få vite fakta. Det er naturlig at Stortinget er informert til vi skal behandle forslaget om omorganisering av POT på bakgrunn av rapporten fra Danielsen-utvalget som snart skal overleveres regjeringen, sier Kristin Halvorsen.

Stortingets eget granskningsutvalg av de hemmelige tjenestene, EOS-utvalget, skal ikke vurdere POTs arbeidsmetoder, men bare se om det begås urett mot norske borgere. Halvorsen mener en fremtidig rapport fra EOS-utvalget dermed ikke er tilstrekkelig i denne saken.

(NTB)