Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Aures maktspråk

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Det er mindre enn to uker siden justisminister Aud-Inger Aure la fram nye retningslinjer for asylpolitikken og erklærte at flere enn før ville få opphold, både på humanitært og politisk grunnlag. I helga fikk vi en forsmak på hva liberaliseringen betyr i praksis. Søndag morgen ble to kenyanske søstre brutalt hentet av politiet i sitt hjem i Trondheim og fraktet til Oslo i påvente av utkastelse. Moren og lillebroren er også i landet, men myndighetene ville kaste søstrene ut alene - fordi de begge er myndige: Den yngste fylte 18 år for én uke siden.
  • Samme kveld ble justisministeren i Dagsrevyen konfrontert med utviklingen i Kosovo, der den serbiske undertrykkelsen ikke viser tegn til oppmyking. Både Helsingforskomiteen og OSSE er bekymret over hva som skjer i området, og frykter en ny krig.
  • I Norge har omkring 400 kosovoalbanere i flere år ventet på at deres skjebne skal avgjøres, men Aure kunne ikke gi dem noen løfter. Stikk i strid med de signaler sentrumsregjeringen sendte ut da partiene var i opposisjon, viste Aure at hun har lært maktens språk: Departementet følger utviklingen nøye, situasjonen er vanskelig, de trenger flere opplysninger - men hun kan ikke gi noen løfter. Skal vi ta henne på ordet, kan vi ikke trekke annen konklusjon en at norske utlendingsmyndigheter er ufattelig trege i oppfattelsen. Andre institusjoner vet hva de skal mene om situasjonen i Kosovo.
  • En nærliggende konklusjon etter hendelsen i Trondheim er likeledes at forvaltningen har vanskeligheter med å tilpasse seg et nytt system. Bare det å hente to tenåringsjenter søndag morgen, uten å gi beskjed til advokaten, vitner om at maktkulturen sitter dypt hos politi og utlendingsmyndigheter. Det er en mager trøst at jentene nå er tilbake i Trondheim. De skulle aldri vært hentet.
  • Det er imidlertid en annen, om enn forstemmende konklusjon som kan trekkes av de to hendelsene: Regjeringen tror en liberal flyktningpolitikk i praksis er uforenlig med den politiske virkelighet i landet vårt. Derfor tør den ikke gjøre annet enn å pynte seg med kosmetikk og tomme ord.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!