Aurora får millioner etter sykehustabbe

Hygienesvikt ved barneavdelingen fikk katastrofalt utfall for lille Aurora Lillian Polle (1). Hun ble ødelagt for livet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ (Dagbladet): - Penger kan ikke gi oss ei frisk Aurora tilbake. Men hun er engelen vår, og nå får vi muligheten til å legge forholdene til rette og gi henne et mer verdig liv, sier foreldrene, Rita og Ivar Polle fra Malangseidet i Balsfjord.

Familiens advokat Hilde Gundersen tror Aurora kan få opptil sju millioner kroner fra Norsk Pasientskadeerstatning (NP), etter at sekretariatet i NP nå har gitt familien medhold i at sykehuset kan lastes for Auroras skader.

Aurora ble født ni uker for tidlig, hun kom til verden ved keisersnitt 16. august i fjor.

Svikt i hygienerutinene - smitte via helsepersonellets hender - ved barneavdelingen på Universitetssykehuset i Nord-Norge førte til at Aurora pådro seg bakterien streptokokk B. Det medførte blodforgiftning og alvorlig hjernehinnebetennelse. Jenta svevde mellom liv og død, men overlevde så vidt.

- Hun var i sine første fire leveuker helt velfungerende. Hun var frisk og klar til å dra hjem da hun ble smittet, sier pappa Ivar Polle.

Multihandikap

Sykehusinfeksjonen fikk store følger for den vesle jenta. Aurora er i dag multihandikappet og har i en alder av ett år allerede en rekke diagnoser: Epilepsi, atopisk eksem, astma, cerebral parese, sterk synshemming, lavt stoffskifte, samt at temperatursenteret i hjernen er skadet, slik at hun ikke kan oppholde seg ute om vinteren.

Professor Rolf Lindemann, spesialist i nyfødtmedisin, har nå vurdert saken. Han skriver i sin erklæring:

- Det foreligger indisier som gjør det mer enn 50 prosent sannsynlig at barnet er blitt smittet med bakterier horisontalt, det vil si at barnet under oppholdet på sykehuset på en eller annen måte er blitt smittet med bakterier.

Stor sum

Det innebærer at sekretariatet i Norsk Pasientskadeerstatning erkjenner ansvaret. Dermed har Aurora krav på erstatning. Selve summen er ennå ikke utmålt, men det vil uansett dreie seg om et betydelig millionbeløp.

- For skaden i seg selv vil beløpet være i overkant av to millioner kroner. Men Aurora er påført varig invaliditet, og livsløpet hennes er endret. Da kommer også erstatning for merutgifter i forbindelse med leie av hjelp og behandling hun vil trenge resten av livet, ny bolig, og foreldrenes inntektstap ved å være hjemme sammen med henne, sier advokat Hilde Gundersen, som har bistått familien.

Hennes vurdering er at Aurora, ut fra rettspraksis, vil få minst sju millioner kroner i erstatning.

- Dette er ingen lottogevinst. Noen synes å tro at dette er penger vi har disponibelt til vanlig forbruk. Dette er Auroras penger. Og gjennom den kampen vi har ført for henne, har vi fått bekreftet at det nytter å kjempe mot et tungrodd system, sier moren.

- Det viktigste er at Norsk Pasientskadeerstatning og sykehuset har erkjent ansvaret. Til å begynne med følte vi at legene ved sykehuset ikke tok oss på alvor.

Familien retter en stor takk til øvrig familie og til Balsfjord kommune, der de har fått god støtte for sitt funksjonshemmede barn.

Sykehusdirektør Knut Schrøder var på reise og ikke tilgjengelig for kommentar i går. Han har tidligere konkludert med at det kan være forhold ved sykehuset som skadet jenta. I et brev til Helsedepartementet har sykehuset selv sannsynliggjort at jenta fikk hjerneskade fordi noen ikke hadde vasket hendene sine godt nok.

FÅR ERSTATNING: - Nå får vi muligheten til å legge forholdene til rette og gi Aurora et mer verdig liv, sier foreldrene Rita og Ivar Polle.
OFFER FOR HYGIENESLURV: Lille Aurora Lillian Polle (t.v.) fikk livet ødelagt av hygieneslurv ved sykehuset i Tromsø. Her sammen med bror Kjell Andreas (3).