Auschwitz-hets mot kjent antirasist

En Twitter-melding hvor jøde og antirasist Ervin Kohn er manipulert inn i et bilde fra en konsentrasjonsleir, møtes med sjokk og fordømmelse.

- MÅ VÅGE: - Det er viktig at vi hele tida står opp mot dette, og ikke er likegyldige. Vi må våge å være upopulære ved middagsbordet, sier Ervin Kohn om en melding han i helga ble utsatt for på Twitter. Foto: Hampus Lundgren/Dagbladet
- MÅ VÅGE: - Det er viktig at vi hele tida står opp mot dette, og ikke er likegyldige. Vi må våge å være upopulære ved middagsbordet, sier Ervin Kohn om en melding han i helga ble utsatt for på Twitter. Foto: Hampus Lundgren/Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det begynte som en spøk da vi var kolleger ved Antirasistisk senter. Men det er et alvor her også, sto det i artikkelen fra avisa Vårt Oslo som Ervin Kohn søndag la ut i en Twitter- melding.

I artikkelen fortalte han om hvorfor han og Shoaib Sultan i år for tiende jul på rad har et jødisk-muslimsk marsipangris-gilde.

Kohns Twitter-melding med artikkelen fikk snart et svar som fikk det til å gå kaldt nedover ryggen på mange.

SLITER FORTSATT: Det er 70 år siden Auschwitz-fangene ble frigjort av sovjetiske styrker 27. januar i 1945. Mange av de overlevende sliter fortsatt med å sove om natten. Video: Reuters Vis mer

«På tide å forlate Auschwitz, som du aldri har vært?», skrev Ronny Rønning, som driver nettstedet Alternativ Media.

Overfor Dagbladet forklarer Rønning hvorfor han la ut meldingen (se lenger nede i saken).

- Må gjøres illegitime

Rønning, som kaller seg «Kulturkriger», illustrerte kommentaren med et bilde av konsentrasjonsleir-fanger, hvor Kohns ansikt er manipulert inn.

REAKSJONER: Denne meldingen på Twitter har skapt skarpe reaksjoner. Skjermdump fra Twitter
REAKSJONER: Denne meldingen på Twitter har skapt skarpe reaksjoner. Skjermdump fra Twitter Vis mer

- Det var veldig ubehagelig, sier Ervin Kohn, som er jøde og forstander i Det mosaiske trossamfunn, til Dagbladet.

Han reagerte med å legge ut en egen Twitter-melding.

Der viste han fram «kulturkrigerens» bilde og kommentar på Twitter, og skrev at «selv om slike memer ikke rammes av hatparagrafen, bør samfunnet gjøre dem illegitime».

«Jeg mistet nesten hele min familie i Holocaust. Min far var den eneste av 13 barn som overlevde», skrev han også.

Etter at Kohn la ut sin Twitter-melding søndag, har han fått støtte fra en rekke personer, blant annet Dagbladets kommentator Marie Simonsen og Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Kamzy Gunaratnam.

- Ondskapsfullhet

Overfor Dagbladet utdyper Kohn hva som fikk ham til å reagere.

- Jeg tenkte at det beste forsvar og terapi var å publisere dette, i stedet for å gå og gnage på det. Delt smerte taper sin kraft, sier Kohn.

MISTET FAMILIEN: «Jeg mistet nesten hele min familie i Holocaust. Min far var den eneste av 13 barn som overlevde», skriver Ervin Kohn på Twitter. Foto: Hampus Lundgren/Dagbladet
MISTET FAMILIEN: «Jeg mistet nesten hele min familie i Holocaust. Min far var den eneste av 13 barn som overlevde», skriver Ervin Kohn på Twitter. Foto: Hampus Lundgren/Dagbladet Vis mer

Han forteller at det er første gang han reagerer på slik hets ved å publisere den på Twitter.

- Jeg syntes meldingen var så stygg, forklarer han.

Selv om meldingen kom som et svar på en artikkel om hans og Shoaib Sultans marsipangris-julefeiring, tror han ikke den skyldtes at avsenderen ble provosert.

- Jeg tror bare det var ondskapsfullhet, sier han.

- Som mobbing

Ifølge Ervin Kohn er det viktig å skille mellom det som er ulovlig - og som rammes av hatparagrafen i straffeloven, mot diskriminerende eller hatefulle ytringer - og det som bare er illegitimt.

«Illegitimt» beskriver han som slikt som ikke er forbudt etter loven, men ingen likevel vil finne på å gjøre, for eksempel å brenne et norsk flagg på Karl Johan 17. mai.

- Dette er akkurat som å bekjempe mobbing. Det er ingen som vil si at «dette kommer vi ikke til å bli kvitt, så vi behøver ikke kjempe mot det». Det er viktig at vi hele tida står opp mot dette, og ikke er likegyldige. Vi må våge å være upopulære ved middagsbordet, sier Ervin Kohn.

«Satirisk meme»

- Det var en sum av lengre tids frustrasjon, sier Ronny Rønning til Dagbladet om hvorfor han la ut meldingen med bilde av Ervin Kohn.

Rønning har sett seg lei på at holocaust «konstant blir brukt som et politisk redskap for å framdrive sensur», men sier at dette ikke er det samme som at han synes det er «kult at jøder blir drept».

- Når du tenker på hvor lenge siden det er, så tar det altfor stor plass, sier Rønning.

INNKLAGET: Dette skrev Bjørn Jarle Røberg-Larsen på Twitter mandag. Litt utpå ettermiddagen lå meldingen fortsatt ute. Skjermdump fra Twitter
INNKLAGET: Dette skrev Bjørn Jarle Røberg-Larsen på Twitter mandag. Litt utpå ettermiddagen lå meldingen fortsatt ute. Skjermdump fra Twitter Vis mer

Rønning understreker at han synes det er «fryktelig trist» at Ervin Kohn har mistet familiemedlemmer i holocaust.

- Det var ment som en «satirisk meme», sier han om twittermeldingen, men innrømmer at han kanskje bommet og at den var «langt utpå kanten».

- Ikke mennesket Kohn

Da Dagbladet spør hvorfor han likevel gjorde noe så usmakelig som å manipulere et bilde av Kohn inn i et bilde av konsentrasjonsleir-fanger, svarer han at blant annet kona hans har mistet store deler av familien i finskekrigen, og at mange nordmenn også har mistet livet.

- Beklager du at du la ut et slikt bilde av Kohn?

- Jeg beklager veldig at han blir såret på den måten, sier Rønning.

Derimot beklager han ikke at han la ut bildet, og sier at han ikke mente å angripe familiemannen og mennesket Ervin Kohn.

- Det er et angrep på hvordan dette brukes hele tida politisk for å oppnå sensur, sier Rønning. Han vil ikke akseptere at meldingen hans er en form for jødehat.

- Norske bankes opp

Derimot mener han at det foregår rasisme rettet mot nordmenn, som det ikke skrives om, og trekker en parallell til saken hvor komikeren Atle Antonsen ba Sumaya Jirde Ali om å forlate en bar i Oslo.

- Bare at Atle Antonsen har sagt at «du er for mørkhudet til å være her», så blir det behandlet hundre tusen ganger mer alvorlig enn alle de tilfellene med norske ungdommer som blir banket opp og undertrykket i enkelte bydeler spesielt på østlandet, sier Ronny Rønning.

Selv kaller han seg idealist og vil ikke plasseres på en høyre-venstre-akse. Han avviser ikke helt å fjerne twittermeldingen sin.

- Hvis det er et ønske fra Ervin Kohn, hvis han sier at han ble så lei seg av det der og «vær så snill kan du fjerne den», da skal jeg gjøre det, sier Ronny Rønning til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer