FEM ÅRS FENGSEL: 94 år gamle Reinhold Hanning ble i dag dømt til fem års fengsel etter å ha jobbet som vakt i Auschwitz mellom 1942 og 1944. Foto: Reuters/Bernd Thissen/Pool
FEM ÅRS FENGSEL: 94 år gamle Reinhold Hanning ble i dag dømt til fem års fengsel etter å ha jobbet som vakt i Auschwitz mellom 1942 og 1944. Foto: Reuters/Bernd Thissen/PoolVis mer

Auschwitz-vakt (94) dømt til fem års fengsel

71 år etter andre verdenskrig, har tyske Reinhold Hanning (94) fått sin dom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag falt dommen i rettssaken mot 94 år gamle Reinhold Hanning.

Rettsforhandlingene startet for fire måneder siden, i den tyske byen Detmold.

Hanning er dømt til fem års fengsel på grunn av arbeidet han gjorde som vakt i Auschwitz under andre verdenskrig.

Sky News skriver at 94-åringen skal ha medvirket til drapet på 170 000 mennesker.


300 000 ungarske jøder gasset ihjel

Ifølge The Guardian bygger tiltalen på at Hanning, uavhengig av rangering, medvirket til det som skjedde i konsentrasjonsleiern.

Avisa skriver imidlertid at man ikke kunne ta ut tiltale mot mennesker som bare indirekte medvirket til drap eller tortur før i 2011.

I Hannings tilfelle, tar tiltalen utgangspunkt i okkupasjonen av Ungarn. Over 400 000 ungarske jøder ble fraktet til Auschwitz. 300 000 av dem ble umiddelbart gasset ihjel.

Reinhold Hanning arbeidet som vakt i konsentrasjonsleiern fra januar 1942 til juni 1944.


- Jeg angrer

Rettssaken har pågått i fire måneder, og Hanning uttalte seg for første gang i april. Da valgte han å be om unnskyldning.

- Jeg angrer på at jeg var del av en kriminell organisasjon som står ansvarlig for drapet på så mange uskyldige mennesker og ødeleggelsen av utallige familier, uttalte han ifølge The Guardian.

Han skal også ha sagt at han skammet seg over å ha sett på urettferdigheten som utspilte seg, uten å ha gjort noe for å stoppe det.

En del av forklaringen hans gikk imidlertid ut på at han først ikke skal ha visst hva slags sted han ble sendt til.

- Folk ble skutt, gasset ihjel og brent. Jeg så at likene bli fraktet rundt omkring. Ja, jeg skjønte det da. Jeg kunne kjenne den brente lukten. Jeg visste at likene ble brent.


- Finnes ingen unnskyldning stor nok

Sky News skriver at den høyeste straffen Hanning sto overfor, var 15 års fengselsstraff.

Også overlevende fra Auschwitzh har vært til stede under rettssaken.

- Dette holder ikke for meg. Det kan være at han er en annen person nå, men det finnes ingen unnskyldning stor nok for hva som skjedde, sa Leon Schwarzbaum (95).


Det ble først kjent at Reinhold Hanning skulle stilles for retten i desember i fjor. På grunn av mannens alder og helse skulle det, ifølge den statlige domstolen, settes av to timer per dag til rettsforhandlingene.