Auschwitz-vakt (94) dømt til fem års fengsel

71 år etter andre verdenskrig, har tyske Reinhold Hanning (94) fått sin dom.

FEM ÅRS FENGSEL: 94 år gamle Reinhold Hanning ble i dag dømt til fem års fengsel etter å ha jobbet som vakt i Auschwitz mellom 1942 og 1944. Foto: Reuters/Bernd Thissen/Pool
FEM ÅRS FENGSEL: 94 år gamle Reinhold Hanning ble i dag dømt til fem års fengsel etter å ha jobbet som vakt i Auschwitz mellom 1942 og 1944. Foto: Reuters/Bernd Thissen/Pool Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I dag falt dommen i rettssaken mot 94 år gamle Reinhold Hanning.Rettsforhandlingene startet for fire måneder siden, i den tyske byen Detmold.

Hanning er dømt til fem års fengsel på grunn av arbeidet han gjorde som vakt i Auschwitz under andre verdenskrig.Sky News skriver at 94-åringen skal ha medvirket til drapet på 170 000 mennesker.

300 000 ungarske jøder gasset ihjel

Ifølge The Guardian bygger tiltalen på at Hanning, uavhengig av rangering, medvirket til det som skjedde i konsentrasjonsleiern.Avisa skriver imidlertid at man ikke kunne ta ut tiltale mot mennesker som bare indirekte medvirket til drap eller tortur før i 2011.I Hannings tilfelle, tar tiltalen utgangspunkt i okkupasjonen av Ungarn. Over 400 000 ungarske jøder ble fraktet til Auschwitz. 300 000 av dem ble umiddelbart gasset ihjel.Reinhold Hanning arbeidet som vakt i konsentrasjonsleiern fra januar 1942 til juni 1944.

- Jeg angrer

Rettssaken har pågått i fire måneder, og Hanning uttalte seg for første gang i april. Da valgte han å be om unnskyldning.- Jeg angrer på at jeg var del av en kriminell organisasjon som står ansvarlig for drapet på så mange uskyldige mennesker og ødeleggelsen av utallige familier, uttalte han ifølge The Guardian.Han skal også ha sagt at han skammet seg over å ha sett på urettferdigheten som utspilte seg, uten å ha gjort noe for å stoppe det.En del av forklaringen hans gikk imidlertid ut på at han først ikke skal ha visst hva slags sted han ble sendt til.- Folk ble skutt, gasset ihjel og brent. Jeg så at likene bli fraktet rundt omkring. Ja, jeg skjønte det da. Jeg kunne kjenne den brente lukten. Jeg visste at likene ble brent.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer