Austevoll kryr av jobber - og millionærer

Austevollingene har alltid klart seg selv. Derfor er den lille øykommunen full av gründere, millionærer og arbeidsplasser.

GODE VILKÅR: Siden Mette Rakner etablerte seg i Austevoll har hun kunnet utvidet arkitektfirmaet sitt fra to til åtte ansatte. - Det har bare ballet på seg med oppdrag. Her med hunden Charlie foran hus og naust som hun selv har tegnet. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
GODE VILKÅR: Siden Mette Rakner etablerte seg i Austevoll har hun kunnet utvidet arkitektfirmaet sitt fra to til åtte ansatte. - Det har bare ballet på seg med oppdrag. Her med hunden Charlie foran hus og naust som hun selv har tegnet. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

AUSTEVOLL (Dagbladet): Midt ute i havgapet, 30 minutter med ferge fra Bergen, ligger 667 øyer, holmer og skjær som utgjør Norges største fiskerikommune, Austevoll.

Ifølge Dagbladets «Kommunebørs» er dette kommunen som er best på jobb.

Her pendler flere til kommunen for å jobbe, enn dem som reiser i fra. Her er det knapt arbeidsledighet, men en voldsom gründervirksomhet. De som vil jobbe, får jobb. Piler for folketallet og formuer peker bare oppover.

Ifølge forskere er det typiske trekk for Vestlandskommuner - her er flest i arbeid, lønninger og arbeidsmoralen høy.

Ja-kommune Helge Andre Njåstad fra FrP ble ordfører i kommunen bare som 23-åring, med motto om å få full fart på Austevoll.

Nå er han 31 år, og stiller til sitt tredje valg. Kommunen har gått fra å ha millionunderskudd til å få sving på næringsliv og befolkningsvekst.

En av årsakene, mener Njåstad, er en ja-holdning til næringslivet:

- Næringslivet er lokomotivet som drar, da er det vår oppgave å serve dem på best mulig måte, og det får vi igjen for igjennom arbeidsplasser og tilflyttning, sier Njåstad.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer