DØMT FOR VOLDTEKT: Austin Wilkerson har blitt dømt for voldtekt, men slipper å sone i fengsel. Foto: Handout.
DØMT FOR VOLDTEKT: Austin Wilkerson har blitt dømt for voldtekt, men slipper å sone i fengsel. Foto: Handout.Vis mer

Austin (22) voldtok beruset kvinne i hjelpeløs tilstand. Slipper fengsel

Sa han skulle ta vare på kvinnen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Universitetsstudenten Austin Wilkerson (22) fra Colorado i USA slipper å sone i fengsel etter at han ble dømt for voldtekt av en beruset kvinne, melder Business Insider.

Voldtekten skjedde i mars 2014 da kvinnen var førsteårsstudent ved Universitetet Colorado-Boulder. Wilkerson tok kontakt med kvinnen som hadde fått i seg for mye å drikke, og ga beskjed til sine venner om at han skulle ta vare på henne.

Men istedet for å ta vare på kvinnen slik han lovet, og som påtalemyndigheten mener var i hjelpeløs tilstand, voldtok han henne.

Kunnet fått 12 år

I Colorado ligger straffen for voldtekt mellom fire og tolv års fengsel med mulighet for forlengelse, men dommer Patrick Butler har i stedet dømt 22-åringen til et to års fengselsprogram som gjør det mulig for overgriperen å fortsette skolegangen og arbeide.

Han er også ute på prøveløslatelse de neste tjue åra, og Butler har overfor mediene vært vag om hvorfor voldtektsmannen ikke ble dømt til å sone fengsel.

Ifølge Daily Camera sier dommeren at han strevde med den endelige avgjørelsen.

- For å vær helt ærlig, så strevde jeg med tanken om å plassere han i fengsel. Jeg vet ikke om det er et bra resultat for noen av partene. Han fortjener å bli straffet, men vi må finne ut om han faktisk kan eller ikke kan bli rehabilitert, sier Butler til avisa.

61 000 underskrifter

Den milde straffen har fått flere til å reagere på at det amerikanske rettsvesenet feiler i å dømme voldtektsforbrytere i favør av offeret.

En underskriftskampanje som går inn for å få fjernet Butler som dommer, har i skrivende stund 61 000 underskrifter.

Brie Franklin, daglig leder i Colorado Coalition Against Sexual Assault, sier til the Huffington Post at rettsvesenet altfor ofte ikke evner å legge voldtektsofrenes traumer og psykiske helse til grunn for straffeutmålingen.

- Vi er igjen skuffet over at hensynet til overgriperens som valgte å utføre en ulovlig handling mot en annen person, veier mer en hensynet til offeret, sier Franklin.

Ifølge Huffington Post ba Wilkerson familie dommeren om ettergivenhet med tanke på 22-åringens framtid, og at han vil komme seg langt i livet hvis han ikke blir definert av én hendelse.

I retten undskyldte Wilkerson seg overfor retten og det kvinnen

- Jeg misbrukte henne seksuelt. Ingen ord kan noensinne ta vekke smerten og frykten jeg har forårsaket. Jeg kan ikke si noe som kan forandre mine handlinger. Jeg er så lei meg, sa Wilkerson.

Ikke alene

Wilkerson er ikke den eneste som har fått langt mildere straff enn det som er vanlig for voldtektsforbrytere i USA.

I juni ble rikmannssønnen Brock Turner (20) dømt til seks måneders fengsel, etter at han ble funnet skyldig på tre punkter i tilknytning til en overgrepsepisode, som kunne medført en fengelsstraff på 14 år.

Dommeren mente at 20-åringen kom til å slite med å sitte i fengsel, uavhengig av lengde og årsaken var mannens alder og fravær av kriminelt rulleblad.