Australia bøyer seg for presset: Sier ja til ytterligere 12 000 flyktninger

Er kjent for å sende flyktningbåter tilbake ut på havet.

 ÅPNER DØRENE FOR FLYTKNINGER: Sammen med forsvarsminister Kewin Andrews (venstre) og utenriksminister Julie Bishop annonserte Tony Abbott om å ta inn 12 000 flere flytkninger fra Syria. Foto: EPA/SAM MOOY AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT
ÅPNER DØRENE FOR FLYTKNINGER: Sammen med forsvarsminister Kewin Andrews (venstre) og utenriksminister Julie Bishop annonserte Tony Abbott om å ta inn 12 000 flere flytkninger fra Syria. Foto: EPA/SAM MOOY AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUTVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den australske regjeringen har forpliktet seg til å ta imot ytterligere 12 000 flyktninger fra Syria, annonserte statsminister Tony Abbott på en pressekonferanse onsdag utenfor nasjonalforsamlingen.

- Vi vil prioritere kvinner, barn og familier som har søkt ly i Jordan, Libanon og Tyrkia. Vi skal fokusere på dem som aldri kan dra tilbake, sa Abott til det frammøtte pressekorpset.

Samtidig varslet han at Australia slutter seg til de USA-ledede styrkene i luftkrigen mot ekstremistgruppen Islamsk stat (IS) i Syria. Hittil har de australske flyene kun vært satt inn mot IS i Irak.

Koster 700 millioner australske dollar Beslutningen om å godta 12 000 ekstra flyktninger, på toppen av kvoten på 13 750 flyktninger som landet har sagt ja til å ta imot i år, kommer etter økende støtte i befolkningen for å ta imot flere flyktninger.

Presset har vært så stort at den australske regjeringen har fått internasjonal kritikk for å føre en altfor hard innvandringspolitikk.

Kostnaden med å omplassere de 12 000 flyktningene vil være på ca 700 millioner australske dollar fordelt over en fireårsperiode, ifølge the Sydney Morning Herald.

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) tar nyheten om at Australia tar inn flere flyktninger med stor glede.

- UNHCR berømmer Australias forpliktelse til å bosette ytterligere 12 00 flyktninger i landet. Statsministerens kunngjøring kommer på et tidspunkt der vår kapasitet for å møte behovet til de mest utsatte så vidt strekker til, heter det i en uttalelse fra høykommissæren.
 
Sender flyktningbåtene tilbake Australia, som paradoksalt nok utelukkende er befolket av innvandrere utenom sitt eget urfolk aborginere, er kjent for landets kompromissløse politikk overfor båtflyktninger.

Da Abbott og hans konservative parti vant valget i 2013, var «Stopp båtene» et av slagbordene som dominerte valgkampen.

Siden australsk kystvakt gikk mer offensivt til verk, og stopper lyktningbåtene ute i åpent hav, er det ikke registrert noen døde flyktninger i sjøen utenfor Australia, ifølge Abbott.

De australske kystvaktfartøyene forsøker i stor grad også å «jage» eller slepe båtene tilbake til transittlandet der turen startet, oftest Indonesia.