VARMT: Jasper Croft og tre andre brannmenn kjørte igjennom en intens skogbrann i New South Wales, Australia. Reporter: Christian Wehus. Video: AP. Vis mer

Australia brenner:

Australia: Brannmenn fanget i flammene

Fire brannbiler skulle slukke branner i Currowan, men ble sjøl overmannet av flammene. - Vi trodde det var slutten, sier Jesper Croft. Det er nå unntakstilstand i to stater i Australia.

Publisert
Sist oppdatert

16 brannfolk i fire brannbiler var på vei for å slukke branner i Currowan i New South Wales-regionen, da de plutselig ble omringet av flammer.

<strong>FANGET:</strong> Fire brannbiler og 16 brannfolk opplevde sjøl hvor fort flammene beveger seg. Her er brannfolkas eget bilde fra infernoet. Foto: Brannvesenet i New South Wales
FANGET: Fire brannbiler og 16 brannfolk opplevde sjøl hvor fort flammene beveger seg. Her er brannfolkas eget bilde fra infernoet. Foto: Brannvesenet i New South Wales Vis mer

- Alt rundt oss brant plutselig på begge sider av bilen. På taket, alt. Det var som å være i en ovn, sier Jesper Croft, brannmann i Station 509 Wyoming, til ABC.net.au.

Traumatisk

Croft forteller at det var en stund der han tenkte at de ikke ville overleve.

- Da vi var midt inne i det, trodde vi det kunne være slutten ... Det var ganske traumatisk, sier han.

Men Croft og og over 13 andre brannfolk klarte å komme seg unna de brennende bilene og kom seg i sikkerhet. Kayle Barton var i en av de andre brannbilene. Han sa at opplæring i krisesituasjoner gjorde at de kom seg ut av bilene.

- Alt fungerte, og vi var alle overrasket. Biler kan bli erstattet. Folkene våre klarte å komme seg ut og det er det viktigste, sier han ifølge ABC.net.au.

Brannsjefen i NSW er «utrolig stolt» av sine ansatte og er takknemlig over at alle kom trygt tilbake fra jobb.

- Vi visste om situasjonen de var i, og hele organisasjonen pustet lettet ut da vi fikk beskjed om at de klarte å komme seg ut. Vi er imponert over hvor profesjonelle de var i en ekstremt presset og vanskelig situasjon, sier Jeremy Fewtrell.

<strong>MASSIVE SKADER:</strong> Bildet viser hvor store ødeleggelser og røyk som nå pågår i East Gippsland i Victoria-staten. Tusenvis av turister og innbyggere evakueres nå og militæret har startet å evakuere folk i staten New South Wales (NSW). Foto: Ap / NTB Scanpix
MASSIVE SKADER: Bildet viser hvor store ødeleggelser og røyk som nå pågår i East Gippsland i Victoria-staten. Tusenvis av turister og innbyggere evakueres nå og militæret har startet å evakuere folk i staten New South Wales (NSW). Foto: Ap / NTB Scanpix Vis mer

Rekordvarmt 2019

  • 2019 var det varmeste og tørreste året som noen gang er målt i Australia, ifølge BOM, landets meteorologiske institutt.
  • Gjennomsnittstemperaturen var den høyeste siden målingene begynte. Den gjennomsnittlige nedbøren var også lavest målte.
  • Skogbranner har svidd av enorme områder, nesten like store som Kroatia.
  • Brannene er de verste i landets historie.
  • Minst 18 mennesker har mistet livet.
  • I desember ble rekorden for Australias høyeste gjennomsnittlige makstemperatur slått. Dagen etter ble rekorden slått igjen, da snittemperaturen over hele kontinentet var 41,9 grader.
  • (NTB)

- Utstrakt, ekstrem brannfare

Og faren er langt fra over. Myndighetene har innført unntakstilstand i to stater i sør-øst: New South Wales og Victoria. Her er temperaturene på over 40 grader og vinden er voldsom. Det vil den også være i helga.

<strong>NASJONAL KRISE:</strong> Et helikopter dropper vann over Batemans Bay i New South Wales, der brannene nå herjer. I dag utførte myndighetene tvungen evakuering av innbyggere i området. Foto: Peter Parks / Afp / NTB Scanpix
NASJONAL KRISE: Et helikopter dropper vann over Batemans Bay i New South Wales, der brannene nå herjer. I dag utførte myndighetene tvungen evakuering av innbyggere i området. Foto: Peter Parks / Afp / NTB Scanpix Vis mer

Hittil har de mange brannene drept 18 mennesker og ødelagt over 1200 hjem i NSW og Victoria-statene. Bare denne uka er 17 personer meldt savnet.

Myndighetene har nå iverksatt tvungen evakuering av et stort antall mennesker. Flyttingen kalles den «største relokaliseringen i regionen noensinne», melder BBC.

- Vi gjør alt vi kan for å sikre at innbyggerne og deres eiendom blir sikret, sier Berejiklian, som altså frykter for hva som vil skje lørdag. Værmeldingen tilsier at lørdag kan bli «minst like ille» som nyttårsaften, da hundrevis av hjem ble ødelagt.

Lange bensinkøer

Det er et område på rundt 260 kilometer i NSW-staten som nå evakueres. Lange køer med biler kjører fra området og mot Canberra og Sydney. Lokale medier melder om lange køer av mennesker som vil fylle bensin på bilene sine i Batemans Bay.

BRANN: En brannmann gir en koala vann nær Cudlee Creek i South Australia. Om lag 200 branner herjer i fire delstater i Australia. Halvparten av dem er i New South Wales. Video: Oakbank Balhannah CFS / AP. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

En rekke veier er også stengt på grunn av brannene og andre farer, som vaklende eller fallende trær.

Transportministeren i NSW-staten, Andrew Constance, oppfordrer folk om å kjøre sakte på grunn av den voldsomme røyken.

- Dette er urettferdig. Jeg møtte fire personer i går, som hadde mistet hjemmene sine. Fantastiske naboer av meg har mistet hjemmene sine. Det er tøft. Vi må stå sammen, sier han til ABC news.

Varm-været fortsetter

Det er sommer i Australia nå, men været meldes å være varmere enn normalt, med temperaturer på over 40 grader en rekke steder. Det varme været og de voldsomme vindene vil fortsette. Både i helga, men også i neste uke, får Dagbladet opplyst fra Meteorologisk institutt.

Lederen i Victoria-staten, Daniel Andrews, sier at det er «voldsom frykt» for de 17 personene som er savnet i staten hans.

<strong>MASSE RØYK:</strong> Båter er tatt opp av vannet mens brannene og røyken ødelegger landet på andre siden av innsjøen Conjola i Australia. Litt lenger sør har militæret startet evakuering av mennesker. Foto: Robert Oerlemans / Ap / NTB Scanpix
MASSE RØYK: Båter er tatt opp av vannet mens brannene og røyken ødelegger landet på andre siden av innsjøen Conjola i Australia. Litt lenger sør har militæret startet evakuering av mennesker. Foto: Robert Oerlemans / Ap / NTB Scanpix Vis mer

I Mallacoota i Victoria har en marinebåt startet å evakuere de menneskene som ikke har klart å kjøre bil ut av området, melder BBC.

- Ikke få panikk

Statsminister Scott Morrison ber nå folk prøve og unngå panikk og stole på at redningsarbeiderne klarer å hjelpe dem.

- Jeg skjønner frykten og frustrasjonen mange nå bærer, men dette er en naturkatastrofe. En naturkatastrofe blir best behandlet gjennom metodisk og velkoordinert svar, som vi ser at nå pågår, sa han på en pressekonferanse.

Statsministeren har høstet kritikk for å ha vært bortreist mens de voldsomme brannene pågikk i jule- og nyttårshøytiden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer