SKADEDYR: Australia har nå vedtatt at samtlige villkatter i landet skal klassifiseres som skadedyr, og innen 2020 skal de ha kvittet seg med to millioner for å verne om utrydningstruede dyrearter. Foto: Impact Press Group/WENN.com/NTB Scanpix
SKADEDYR: Australia har nå vedtatt at samtlige villkatter i landet skal klassifiseres som skadedyr, og innen 2020 skal de ha kvittet seg med to millioner for å verne om utrydningstruede dyrearter. Foto: Impact Press Group/WENN.com/NTB ScanpixVis mer

Australia erklærer krig mot katter. Skal drepe to millioner før 2020

Villkatter klassifisert som skadedyr.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Selv om det først og fremst er hunden som har ord på seg for å være menneskets beste venn, er også katten et kjæledyr som står høyt i kurs hos mange.

Nettopp derfor vil kanskje bli opprørt over at Australia nylig har vedtatt en plan om å ta livet av to millioner villkatter innen 2020. Men om man skal tro myndighetene har de en god grunn.

Erklærer krig Bakgrunnen for at Australia nå har erklært krig mot landets villkatter, er det faktum at de er i ferd med å utrydde en rekke andre dyrearter. Dette skriver Washington Post.

Landets miljøminister, Greg Hunt, kunngjorde planen sin i en dyrehage i Melbourne på torsdag, og lovte å beskytte de utrydningstruede artene.

- I dag trekker vi en linje i sanda. Ingen flere arter skal forsvinne så lenge vi har ansvaret, sa han.

Alle Australias delstater og territorier har sagt seg enige i å kategorisere villkatter som skadedyr. Mesteparten av midlene myndighetene har avsatt til programmet vil bli brukt til å drepe kattene - så «humant og effektivt» som mulig.

20 millioner Australia har i utgangspunktet et rikt dyreliv, men kattene ble innført for bare to hundre år siden. Siden den gang har de formert seg i en voldsom fart, og The Telegraph skriver at de 20 millionene villkatter dreper 75 millioner innfødte dyr hver eneste dag.

The Guardian skriver at Australia er et av landene i verden som har mistet flest arter, og peker på at 29 pattedyrarter har forsvunnet siden de europeiske kolonistene ankom.

I tillegg til kattene får utvidet jordbruk mye av skylda for at landet i skrivende stund har nesten 1800 utrydningstrude arter.