Australia følger i Bush sine fotspor

Statsministeren snur klimapolitikken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Australias statsminister John Howard annonserte i dag en stor omdreining i landets klimapolitikk. Planen er å sette et mål neste år for å kutte utslippene av drivhusgasser, og innføre et system for handel med CO2-kvoter, skriver BBC News.

- Vi vil, som en nasjon, sette oss langsiktige mål for å redusere CO2-utslipp. Dette målet vil bli satt i 2008, uttalte Howard på årsmøtet til det liberale partiet, og kaller klimamålene «dem største økonomiske avgjørelsen Australia vil ta dette tiåret».

Australia er en av verdens største forurensere regnet etter hvor mye CO2 som slippes ut per innbygger. USA og Australia er i dag de eneste større industrialisterte landene som ikke har ratifisert Kyoto-avtalen.

Positive etter Bush-plan

Utspillet fra statsministeren kommer før det skal gjennomføres valg senere i år. Opposisjonspartiet, det australske arbeiderpartiet, har allerede annonsert et mål om å kutte utslippene med 60 prosent innen 2050.

Samtidig har USA, som også har blitt betegnet som en miljøsinke, lansert planer om å samle 15 av verdens fremste industrinasjoner til nye, felles klimamål. Dette er første gang USA viser interesse for å være en del av en global klimaavtale, og Australia var raskt på banen for å støtte forslaget.

Australias miljøvernminister Malcolm Turnbull uttalte fredag til australske ABC at George Bushs forslag er «et veikart som kan brukes i praksis», ifølge NTB. Og det ser ut til at statsministeren har latt seg inspirere en del av Bushs plan: Også Bush ønsker at et langsiktig mål for utslippsreduksjoner skal settes først innen utgangen av 2008, og har ikke ønsker om å sette noen forpliktende mål.

Forskjellen i de to landenes politikk er at Bush er negativ til handel med CO2-kvoter, mens Australia håper å innføre et bedre kvotehandelsystem enn Europa. Forslaget til Bush legger stor vekt på teknologiske nyvinninger, og kritikere fra de vestlige landene har kalt politikken både vag og «ikke-eksisterende». Det forventes uenighet når G8-landene møtes i neste uke for å diskutere klimapolitikk, og Europa vil forsøke å fastsette klart mer ambisiøe mål om CO2-kutt enn USA.

VIL HA KLIMAMÅL: Australia, sammen med USA, har vært mest skeptiske til internasjonale klimaavtaler. Men etter at George Bush i forrige uke lanserte en plan for internasjonalt samarbeid, har også den australske statsministeren John Howard lansert nye klimamål. Foto: Pool/Reuters/Scanpix
VIL HA KLIMAMÅL: Australia, sammen med USA, har vært mest skeptiske til internasjonale klimaavtaler. Men etter at George Bush i forrige uke lanserte en plan for internasjonalt samarbeid, har også den australske statsministeren John Howard lansert nye klimamål. Foto: Pool/Reuters/Scanpix Vis mer

- Må gjøre dette riktig

Opposisjonspartiet i Australia er ikke spesielt imponerte over regjeringens nye planer, og mener at velgerne bør få vite hva partienes konkrete mål er før de inntar stemmelokalene. Også miljøvernorganisasjoner har beskrevet statsministerens nye mål som lite troverdige, og krever at han setter i gang mer konkrete tiltak.

Etter å ha lansert de nye klimamålene, uttalte Howard at å sette en begrensning i CO2-utslippene vil skade økonomien i landet.

- Hvis dette går galt, vil det gjøre enorme skader på økonomien, arbeid og den økonomiske velferden til vanlige australiere, spesielt husstander med lav inntekt, advarer Howard.

Samtidig har Australia i det siste opplevd langvarig tørke, noe som har skadet den økonomiske veksten og gjort bøndene i landet fortvilte. Som ved andre ekstreme værforhold hevder noen eksperter at tørken er et resultat av global oppvarming, mens andre mener dette er naturlige variasjoner.

Australia, som ikke er et G8-land, vil først inngå i internasjonale forhandlinger om klimapolitikk i samarbeidsorganisasjonen for Asia-Stillehavsområdet, APEC, i september. Statsminister John Howard skal da lede toppmøtet i Sydney, og har ifølge NTB ønsker om å gjøre klimapolitikk til et viktig tema.

TØRKE: Den siste tida har Australia vært rammet av alvorlig tørke. Her er et uttørket elveleie sør for Melbourne.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer