Australia gir visum til 500 Afghanistan-tolker

- Viser Australias forpliktelse overfor dem som har gjort en uvurderlig innsats for Autralias bidrag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer enn 500 afghanere, flesteparten av dem tolker, som har hjulpet Australia under krigen, får flyktningvisum i landet.

- Mange av disse ansatte var i en stor fare for å bli rammet av opprørere i Afghanistan, på grunn av den store synligheten og farlige naturen deres arbeidsforhold hadde, sier forsvarsminister David Johnston.

Han la til at det hadde vært avgjørende for myndighetene å jobbe med denne avtalen i fred og ro, på grunn av faren tolkene har levd under.

Ifølge ABC News hadde hjelperne og deres familier uttrykt et ønske om å bosette seg i Australia. De har nå fått et sted å bo, helsetjenester og husholdningshjelp.

- Mange har allerede begynt å arbeide eller studere, og barna deres går på skole, sier sosialomsorgsminister Kevin Andrews.

Ble ønsket velkommen Afghanerne og deres familier flyttet til Australia i 2013 og tidlig i 2014, opplyser australske myndigheter. De lever nå vanlige liv i landet.

- Denne politikken viser Australias etterlevelse av vår moralske forpliktelse overfor dem som har gjort en uvurderlig innsats for Australias bidrag i Afghanistan, sier immigrasjonsminister Scott Morrison.

I uttalelsen fra forsvarsdepartementet understrekes det at representanter fra myndighetene har besøkt afghanerne og ønsket dem velkommen til landet.

- Nå er det viktig at de som har kommet til Australia under dette programmet får lov til å gå videre med livene sine, med sine familier, som nye innbyggere i Australia og i framtiden som statsborgere, heter det.

Vil vurdere flere søknader Departementet legger til at det fortsatt vil vurdere søknader fra tidligere ansatte hjelpere i tiden framover.

De siste australske soldatene forlot Afghanistan i desember, noe som markerte slutten på den lengste krigen landet har vært i. Australia bidro allerede fra starten av krigen i 2001.

40 australske soldater mistet livet i Afghanistan. Landet vil fortsatt bidra i treningsarbeidet og støtte de afghanske sikkerhetsstyrkene.

(NTB)