Australia hever trusselnivået

- Vi vet at det kommer personer tilbake fra Midtøsten, som utgjør en trussel mot landet vårt.

 ØKT BEREDSKAP:  Statsminister Tony Abbott opplyste på en pressekonferanse i natt norsk tid at Australia øker den generelle terrorberedskapen i landet. Foto: AFP PHOTO / MOHD RASFAN.
ØKT BEREDSKAP: Statsminister Tony Abbott opplyste på en pressekonferanse i natt norsk tid at Australia øker den generelle terrorberedskapen i landet. Foto: AFP PHOTO / MOHD RASFAN.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsminister Tony Abbott opplyste på en pressekonferanse i natt norsk tid at Australia øker den generelle terrorberedskapen i landet.

Det skal ikke være en konkret trussel rettet mot landet, men Abbott forteller samtidig at det er «personer som har som mål å utføre angrep i Australia», og viser til at det er en rekke australske statsborgere som har sluttet seg til ekstremistiske islamister i Midtøsten.

- Vi vet at det kommer personer tilbake fra Midtøsten, og som utgjør en trussel mot landet vårt, sa Abbott på en pressekonferanse i natt norsk tid, skriver den australske avisa Sydney Morning Herald.

Statsministeren er samtidigkategor isk i svarene sine på at det ikke foreligger noe konkret.

- Jeg vil understreke at dette ikke betyr at et terrorangrep er nært forestående. Vi har ingen informasjon om konkrete terrorplaner, sier Abbott.

Fra «medium» til «høy»
Terrornivået er nå hevet fra «medium» til «høy», som er det nest høyeste terrorberedskapsnivået i Australia. Når beredskapsnivået er ansette som «høyt», betyr det samtidig at sjansen for et terrorangrep er «sannsynlig».

Tidligere denne uka opplyste landets etterretningssjef, David Irvine, at trusselbildet har blitt skjerpet det siste året, delvis på grunn av at australske statsborgere har sluttet seg til ekstremistgruppa Den islamske stat (IS), melder nyhetsbyrået AP.

Abbott opplyser at det er omtrent 10 000 fremmedkrigere, og at mellom 60 og 70 av dem er australske statsborgere.

- Står sammen
En rekke tiltak er nå satt i gang rundt om i Australia, og flere medier melder om at det vil bli strengere sikkerhetssjekk på flyplasser og store idrettsarrangementer rundt om i landet.

Politikerne i landet forteller at de står sammen om å bekjempe terrorisme.

- Når det kommer til å jobbe mot terrorisme, står vi sammen om å bekjempe dette. Statsministeren og jeg er partnere når det kommer til å beskytte våre landsmenn, sa lederen for opposisjonen, Bill Shorten, på en pressekonferanse klokka 06.45, norsk tid.

Både Abbott og hans partikollegaer uttrykker at livene må gå som normalt i Australia de neste dagene, til tross for denne oppjusteringen.