- Australia kan bli fanget i kinesisk-amerikansk kryssild

Kina reagerer kraftig på Obamas militærstrategi i Australia.

AUSTRALIA-BESØK:  President Barack Obama taler til de australske soldatene i Darwin - som er byen hvor presidenten ønsker å plassere ut 2500 amerikanske soldater.Foto. EPA/SCOTT BARBOUR / Scanpix
AUSTRALIA-BESØK: President Barack Obama taler til de australske soldatene i Darwin - som er byen hvor presidenten ønsker å plassere ut 2500 amerikanske soldater.Foto. EPA/SCOTT BARBOUR / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): President Barack Obama vil rette oppmerksomheten mot Stillehavsregionen nå som krigene i Irak og Afghanistan ebber ut.

- Vi er her for å bli. Som verdens raskest voksende region, og hjemmet til mer enn halve den globale økonomien, er Asia kritisk for at jeg skal kunne nå mitt høyeste mål: Å skape jobber og muligheter for det amerikanske folk, fortalte han til parlamentet i Canberra.

Opp mot 2500 amerikanske soldater vil bli utplassert i byen Darwin i Australia innen 2016-2017. De skal tilbringe seks av årets 12 måneder i Australia.  I tillegg vil amerikanske krigsskip og ubåter bli plassert ved en base vest i landet, skriver den australske avisa Sydney Morning Herald.

Symbolikk Uttalelsen får kinesiske myndigheter til å reagere, og mange mener USA gjør dette for å utligne Kinas økende militærmakt. Det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua kommenterer at Obamas offensiv både er prematur og risikabel.

- Sist gang Darwin spilte en vesentlig rolle i USAs militære strategi var i begynnelsen av andre verdenskrig. Så det ligger mye symbolikk i at Washington nå ønsker å bruke Darwin som en base for nye operasjoner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer