- Australia kan bli fanget i kinesisk-amerikansk kryssild

Kina reagerer kraftig på Obamas militærstrategi i Australia.

AUSTRALIA-BESØK:  President Barack Obama taler til de australske soldatene i Darwin - som er byen hvor presidenten ønsker å plassere ut 2500 amerikanske soldater.Foto. EPA/SCOTT BARBOUR / Scanpix
AUSTRALIA-BESØK: President Barack Obama taler til de australske soldatene i Darwin - som er byen hvor presidenten ønsker å plassere ut 2500 amerikanske soldater.Foto. EPA/SCOTT BARBOUR / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): President Barack Obama vil rette oppmerksomheten mot Stillehavsregionen nå som krigene i Irak og Afghanistan ebber ut.

- Vi er her for å bli. Som verdens raskest voksende region, og hjemmet til mer enn halve den globale økonomien, er Asia kritisk for at jeg skal kunne nå mitt høyeste mål: Å skape jobber og muligheter for det amerikanske folk, fortalte han til parlamentet i Canberra.

Opp mot 2500 amerikanske soldater vil bli utplassert i byen Darwin i Australia innen 2016-2017. De skal tilbringe seks av årets 12 måneder i Australia.  I tillegg vil amerikanske krigsskip og ubåter bli plassert ved en base vest i landet, skriver den australske avisa Sydney Morning Herald.

Symbolikk Uttalelsen får kinesiske myndigheter til å reagere, og mange mener USA gjør dette for å utligne Kinas økende militærmakt. Det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua kommenterer at Obamas offensiv både er prematur og risikabel.

- Sist gang Darwin spilte en vesentlig rolle i USAs militære strategi var i begynnelsen av andre verdenskrig. Så det ligger mye symbolikk i at Washington nå ønsker å bruke Darwin som en base for nye operasjoner.

Den kinesiske, statstyrte avisa Global Times skriver at Obamas oppfattes som et forsøk på å kontrollere Kina, og mener Australia «vil kunne havne under sino-amerikansk kryssild».

- Australia kan ikke holde Kina for narr. Det er umulig for Kina å bare se på at Australia undergraver landets sikkerhet. Australias godkjenning av en amerikansk militærbase skaper en reell bekymring i det kinesiske samfunn. Slik psykologi vil påvirke forholdet mellom Australia og Kina på lang sikt, skriver den kinesiske avisa på kommentarplass.

Populære Til tross for at noen australske partier har kommet med innvendinger mot Obamas planer, vil australiere flest mer enn gjerne være vertskap for USAs soldater.

Amerikanerne er igjen populære i Australia. En meningsmåling som er gjennomført av den uavhengige tenketanken Lowy, viser at 55 prosent ikke bare støtter flere utplasseringer, men en velfungerende amerikansk militærbase på australsk jord.

Målingen viser også at 59 prosent mener at det er svært viktig for australsk sikkerhet at det blir blåst nytt liv i sikkerhetsalliansen, mot 36 prosent i 2007.

Forsikrer samarbeid med Kina Under talen i Canberra forsikret Obama at han ønsker å fortsette å samarbeide med Kina, men at han forbeholder seg retten å snakke fritt om forskjellene dem imellom — inkludert om menneskerettigheter.

- Vi vil fortsette vårt forsøk på å bygge et samarbeidsforhold med Kina, selv om vi fortsetter å snakke åpent med Beijing om viktigheten av å følge internasjonale normer og respektere de universelle menneskerettighetene til det kinesiske folk, sa Obama til de australske folkevalgte.

USA og Kina så onsdag ut til å være på vei mot en politisk konfrontasjon om Sør-Kinahavet. Landene utvekslet advarsler om det omstridte havområdet.

Kina har det siste året opptrådt på en måte andre, mindre stater mener har vært aggressiv. Men Kina anklager de andre statene for selv å provosere.

Det østasiatiske ASEAN-toppmøtet skjer på Bali i Indonesia. I tillegg til Kina og Filippinene har Taiwan, Vietnam, Malaysia og Brunei krav i området. Utenriksminister Hillary Clinton sa onsdag mens hun besøkte Filippinene at trusler er helt uakseptabelt.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer