Australia kan få en ny storm

Orkanen Wati har kurs for østkysten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Myndighetene i Queensland i Australia advarer nå mot oversvømte områder etter orkanen Larry, som traff Australia i natt. Krokodiller og slanger utgjør en betydelig fare for befolkningen etter orkanen, og nå kan den få følge av en ny storm, orkanen Wati, som har kurs for byen Cairns.

Foreløpig mener meteorologene at det ikke er grunn til frykt, men nye observasjoner gjøres regelmessig.


Ingen nordmenn skadd

Det er ikke meldt om personskader på nordmenn i nordlige Queensland etter Larry, men ledelsen i ANSA jobber for å finne alle sine norske studenter. Det er ikke meldt om store personskader i det hele tatt fra det orkanrammede området.

Rapportene er fortsatt sprikende, men det er foreløpig klart at de materielle skadene kan beløpe seg til flere hundre millioner kroner.


Ikke siden 1974 har Australia opplevd en liknende storm.

Hvert tredje hus har mistet taket

Byen Innisfail ligger i området som er hardest rammet av orkanen. Flere medier melder om store skader på bygningene. En avis mener så mange som hvert tredje hus har mistet taket, en annen melder at 55 prosent av husene er gjort ubeboelige.

PÅ VEI: Grafikken fra Bureau of Meteorology viser at den svakere orkanen Wati er på vei mot østkysten. Fremdeles er det usikkert om den vil gå inn over land. Bildet viser en kvinne som ringer fra sitt ødelagte hjem i Innisfail. Foto: Scanpix/Bureau of Meteorology
PÅ VEI: Grafikken fra Bureau of Meteorology viser at den svakere orkanen Wati er på vei mot østkysten. Fremdeles er det usikkert om den vil gå inn over land. Bildet viser en kvinne som ringer fra sitt ødelagte hjem i Innisfail. Foto: Scanpix/Bureau of Meteorology Vis mer

Men nabobyen har lidd en verre skjebne. Babinda har bare 1200 innbyggere, og rapportene melder at så mye som 80 prosent av husene er ødelagte.

I tillegg har stormen gjort store skader på avlinger. Innisfail er en jordbruksby, og orkanen har gjort så store skader at mesteparten av avlingen, som består av bananer og sukkerrør, har gått tapt. Dermed fryktes det at så mange som 3000 mennesker kan ha mistet jobben. I Babinda er avlingen fullstendig borte.

Strømmen borte i Cairns

Pressekontakt for ANSA i Cairns, Knut Thomas Rustad sier til Dagbladet.no at mesteparten av byen fortsatt er uten strøm. Han gjør fortløpende en vurdering av skadene, og håper nå strømmen vil komme tilbake i løpet av morgendagen.

- Nå er det stille her, og det har sluttet å regne. Skadene i Cairns er for det meste trær som har falt ned, og så langt har jeg ikke fått melding om skader på nordmenn, sier Rustad.

Ifølge UD er det 83 norske studenter i Cairns og Townsville.

Universitet i Cairns er stengt, og er ventet å holde stengt også i morgen. Bygget ligger over elven fra Cairns sentrum, og det er fryktet at denne elven vil gå over sine bredder.

- Om det kommer en ny storm håper jeg alle har fått strømmen tilbake, og kan varsles via TVen. Personlig tror jeg ikke det blir en ny storm, sier Rustad til Dagbladet.no.

Katastrofehjelp

Statsminister John Howard skal besøke de rammede byene de nærmeste dagene, og har lovet katastrofehjelp til området.

Folk som har mistet hjemmene sine skal få 1000 dollar hver, rundt 5000 kroner i umiddelbar nødhjelp, og at skadene på bygninger og avling skal utredes de nærmeste dagene.

- Jeg vil at industrien der skal forstå at vi ikke skal la dem seile sin egen sjø, sier statsminister John Howard.

- Vi skal utrede og støtte de som er berørt. Det kan ta tid, men vi skal stå sammen, sier Howard.

TAKET REVET AV: Dette skuret fikk merke stormens herjinger i natt norsk tid. Bildet er tatt noe sør for Cairns.