LOVER KUTT: Australia er det landet i verden som slipper ut mest skadelige klimagasser per innbygger. Nå lover statsminister Tony Abbott å kutte utslippene. Dette bildet er fra Liddell Power Station nær Muswellbrook nord i Sydney. Foto: NTB Scanpix
LOVER KUTT: Australia er det landet i verden som slipper ut mest skadelige klimagasser per innbygger. Nå lover statsminister Tony Abbott å kutte utslippene. Dette bildet er fra Liddell Power Station nær Muswellbrook nord i Sydney. Foto: NTB ScanpixVis mer

Australia lover nye kutt i utslipp av klimagasser

- Vi lover definitivt å kutte 26 prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Australia, som er det land i verden som slipper ut mest skadelige klimagasser per innbygger, lover å kutte utslippene med mellom 26 og 28 prosent fram mot 2030, målt fra 2005-nivå.

- Dette er et godt og solid mål, som samtidig er økonomisk og miljømessig ansvarlig, sa landets konservative statsminister Tony Abbott under en pressekonferanse i hovedstaden Canberra tirsdag.

- Vi lover definitivt å kutte 26 prosent, men vi tror at vi med vår politikk og under de rådende omstendigheter kan nå 28 prosent, sa Abbott.

Klimatoppmøte Den australske statsministeren tar i desember med seg løftet til klimatoppmøtet i Paris, der verdens ledere skal forsøke å enes om nye og bindende mål for kutt i utslipp av klimagasser.

Japan har lovet å kutte 25 prosent av sine utslipp, mens Canada har lovet et kutt på 30 prosent innen 2030.

USA har i likhet med Australia ambisjoner om å kutte utslippene med mellom 26 og 28 prosent.

Alle landene tar utgangspunkt i utslippsnivået i 2005 når de lover kutt. Dette var et av de årene der utslippene av skadelige klimagasser var aller høyest, noe som gjør det lettere å nå målene om kutt.

EU tar på sin side mål av seg til å kutte CO2-utslippene med 40 prosent innen 2030, målt fra 1990-nivå.

Kull og gruvedrift Kina er det land i verden som slipper ut mest klimagasser, men Australia slipper ut mer målt per innbygger. Årsaken til dette er landets store forbruk av kull, samt utvinningen av blant annet jernmalm fra gruver over hele landet.

Abbott har høstet sterk kritikk for sin motvilje mot å tallfeste kutt i utslipp av skadelige klimagasser, og anklages for sin sterke støtte til kullindustrien i landet.

- VI MÅ VISE MILJØANSVAR: Sier Australias statsminister Tony Abbott. Foto: NTB Scanpix
- VI MÅ VISE MILJØANSVAR: Sier Australias statsminister Tony Abbott. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Vi må vise miljøansvar, men vi må også vise økonomisk ansvar. Vi må kutte i utslippene, men dette må skje på en måte som ikke hindrer fortsatt økonomisk vekst, sa han tirsdag.

Kritikk - Det siste vi ønsker å gjøre, er å styrke miljøet samtidig som vi skader økonomien vår, la han til.

Australia har til nå bare villet love kutt i utslipp på 5 prosent fram mot 2020, målt fra 2000-nivå.

En regjeringsoppnevnt, men uavhengig ekspertgruppe slo i forrige måned fast at Australia må kutte utslippene med mellom 40 og 60 prosent innen 2030, målt fra 2000-nivå, for å oppfylle sine internasjonale miljøforpliktelser.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram