Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Australia stormer inn i klimakampen

Og ny statsminister blåser i Irak-krigen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Jens Stoltenbergs arbeiderpartikollega i Australia, Kevin Rudd, kunne juble i går, etter å ha veltet et 11 år gammel konservativt styre i landet der nede.

Valg-seieren over statsminister John Howard fikk Stoltenberg til å reagere raskt.

- Rudd har ført en imponerende valgkamp, ikke minst når det gjelder nødvendigheten av innsats mot klimaendringene, sa Stoltenberg via sin pressesekretær til NTB i går.

Slutter seg til Kyoto-avtalen

Og det kan se ut til at Rudd har hørt på Stoltenberg. For allerede nå lanserer valgvinneren omfattende grep i Australia.

Ifølge britiske BBC har han allerede bestemt seg for å skrive under på og ratifisere Kyoto-avtalen. Han lover også å delta på FNs klimatoppmøte på Bali i neste måned.

- Vi skal handle, og vi skal handle nå, lovet den kommende statsministeren folket, ifølge BBC, før han la til at den forrige regjeringen ikke prioriterte kloden slik de vil gjøre.

Trekker ut soldater

STORE OMVELTNINGER: Valgvinneren i Australia, Kevin Rudd, lover store fornadringer i landets klimapolitikk og krigen i Irak. FOTO: TORSTEN BLACKWOOD/SCANPIX
STORE OMVELTNINGER: Valgvinneren i Australia, Kevin Rudd, lover store fornadringer i landets klimapolitikk og krigen i Irak. FOTO: TORSTEN BLACKWOOD/SCANPIX Vis mer

Han sier samtidig at han ønsker å trekke ut landets 500 soldater i Irak - og bryter dermed litt med USA og president George W. Bush som har vært blant John Howard nærmeste allierte.

Men den amerikanske presidenten var raskt ute med å gratulere Rudd.

- Jeg ser fram å samarbeide med den nye regjeringen og fortsette vårt historiske samarbeid, sa Bush.

Selv om Rudd ønsker å avslutte samarbeidet i Irak, så støtter han den internasjonale innsatsen i Afghanistan.

Rudd går etter all sannsynlighet inn i rollensom statsminister fra neste uke.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling