Australia straffer foreldre som ikke vaksinerer barna sine

Kan tape titusener av kroner.

VAKSINE: Et barn i USA får vaksine mot svineinfluensa. Debatten om vaksinering av barn har skapt mye engasjement, og nå tar australske myndigheter grep for å få foreldre til å vaksinere barna. Foto: AP Photo/Chris Gardner/NTB scanpix
VAKSINE: Et barn i USA får vaksine mot svineinfluensa. Debatten om vaksinering av barn har skapt mye engasjement, og nå tar australske myndigheter grep for å få foreldre til å vaksinere barna. Foto: AP Photo/Chris Gardner/NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I et lovforslag som vil få flertall i det parlamentet, foreslår australske myndigheter å straffe foreldre som ikke vaksinerer barna sine.

Forlslaget ble først kjent i april i år, og nå melder australske myndigheter at forslaget vil få flertall, skriver Associated Press.

Loven har fått navnet «No jab, no pay bill» og betyr i praksis at foreldre som ikke vil vaksinere barna sine vil bli nektet deler av barnetrygda og andre velferdsytelser.

Kan tape 90 000 Straffen vil heller ikke være liten for vaksinenekt. Ifølge nyhetsbyrået AP kan familiene fra 1. januar 2016 tape 15 000 australske dollar (87 000 kroner) årlig per barn i skattefordeler og velferdsytelser.

- Valget noen familier tar om å ikke vaksinere barna har ikke støtte i politikken eller medisinsk forskning. Derfor bør heller ikke slike handlinger bli støttet av skattebetalerne, sier velferdsminister Scott Morrison, ifølge byrået.

Unntak vil bare bli gjort for barn med en gyldig medisinsk grunn til ikke å bli vaksinert.

97 prosent av australske familier som mottar støtte for barna sine, har også vaksinert dem, men antall barn under sju år som ikke er vaksinert fordi foreldrene er motstandere har økt med over 24 000 til 39 000 barn det siste tiåret.

Det er nå ventet at loven vil bli godkjent uten noen tillegg, og det rapporteres om at det australske folk i stor grad er positive.

Har hatt samvittighetsskjema Tidligere har foreldrene fylt ut et skjema hvor de protesterer mot vaksineringen av personlige, filosofiske eller religiøse årsaker.

Dette kalles et samvittighetsskjema, og er det regjeringen nå skal fjerne.

Vaksinasjonsraten for barn under fem år er på over 90 prosent i Australia, mens i Norge ligger den generelle vaksinasjonsgraden på 93 prosent. Vaksinedebatten mot barnesykdommer har også rast i Norge, som i Australia tidligere i år, med klare råd fra myndighetene om at barn må vaksineres.

Helseminister Bent Høie (H) avviste imidlertid at det vil bli aktuelt å innføre tvungen barnevaksinasjon i Norge.

- Hvis vi innfører tvang, så risikerer vi at skeptikerne svarer at det kommer fordi man ikke har gode nok argumenter for å vaksinere frivillig. Det kan bli snakk om fritak eller at vaksinasjon ikke følges opp. På sikt kan det føre til lavere oppslutning, sa Høie i Stortingets spørretime 4. mars i år.